Sastojci za 4 osobe
2 šargarepe
1 crni luk
4 čena belog luka
1 grančica ruzmarina
1/2 veze majčine dušice
1 kg paradajza
4 kašike maslinovog ulja
850 g goveđeg buta
So i biber
200 ml crnog vina
200 ml goveđe supe
2 kašike hladnog maslaca
Gremolata
1 organska narandža
2 češnja svežeg belog luka
1 veza peršuna
3 kašike maslinovog ulja
2 kašike prezli
Priprema
Vreme pripreme: 30 minuta
Vreme kuvanja: 90 minuta
Oljuštite šargarepe, crni i beli luk i sitno ih iseckajte. Iskidajte listiće majčine dušice sa drški i iseckajte ih zajedno sa ruzmarinom. Operite i isecite paradajz, uklanjajući drške. Zagrejte 2 kašike maslinovog ulja u saču, posolite i pobiberite goveđi but i pržite na visokoj temperaturi. Izvadite meso iz lonca, dodajte šargarepu, crni i beli luk u sač i ostavite ih da dobiju boju 3 do 4 minuta – dodajte još malo maslinovog ulja ako je potrebno. Stavite goveđi but preko, deglazirajte ga sa pola količine crnog vina, ostavite da potpuno proključa i ponovite postupak sa drugom polovinom vina. Dodajte isečen paradajz i goveđu supu. Kuvajte goveđi but na niskoj temperaturi, pokriven, 80 minuta.
Izrendajte koru narandže za gremolatu, iskidajte listiće peršuna i iseckajte ih zajedno sa belim lukom. Zagrejte ulje u malom tiganju, ispecite prezle, dodajte ostale sastojke i začinite ih biberom i solju.
Izvadite potpuno kuvano meso goveđeg buta iz sosa, odvojite meso od kosti, iskidajte ga na komade dovoljne za jedan zalogaj i vratite ih u sos. Po želji, možete izvaditi koštanu srž iz kosti i dodati je u sos. Zatim dodajte maslac, začine i održavajte jelo toplim.
Stavite slanu vodu da proključa u velikom loncu, skuvajte testeninu prema uputstvima na pakovanju sve dok ne bude dobro skuvana, procedite, nemojte je ispirati hladnom vodom i odmah je pomešajte sa sosom.
Služite sa gremolatom sa prezlama.