Sastojci za 4 osobe
350 g cvekle
2 češnja svežeg belog luka
1 kašika maslinovog ulja
1 grančica ruzmarina
100 g rikote
100 g rendanog mladog sira Pecorino
1 žumance
Malo limunovog soka
So, biber
Za testo:
300 g brašna
1 kašika soli
2 jaja + 1 žumance
2 kašike maslinovog ulja
Za sos:
150 g maslaca
8 krugova limuna
2 grančice sveže iseckanog ruzmarina
Priprema
Vreme pripreme: 60 minuta
Vreme potrebno da testo odstoji: 30 minuta
Vreme kuvanja: 20 minuta
Oljuštite cveklu i isecite je na veoma male kockice. Oljuštite i iseckajte beli luk. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju i blago propržite u njemu beli luk. Dodajte iseckano povrće i 3 kašike vode i kuvajte 12 minuta. Ostavite da se malo ohladi. Iseckajte ruzmarin. Začinite cveklu ruzmarinom, rikotom, sirom Pecorino (50 g), žumancetom, limunovim sokom, solju i biberom. Ostavite preostala belanca po strani.
Za testeninu umesite brašno, so, jaja i ulje da biste dobili čvrsto, glatko testo. U zavisnosti od veličine jaja, količina brašna može se malo razlikovati. Obmotajte testo folijom i ostavite ga da odstoji bar 30 minuta. Razvucite tanko testo – pomoću aparata za testenine na nivou 6. Sekačem za testo isecite krugove od 8 cm. Stavite 1 kašičicu fila preko svakog kruga. Četkicom nanesite belance u tankom sloju na ivice testa, preklopite ih i pritisnite viljuškom da biste ih dobro zatvorili. Stavite ih na pleh za pečenje sa kuhinjskom krpom posutom brašnom.
Sipajte vodu sa solju u veliku šerpu i ostavite da proključa. Polako spustite raviole u ključalu vodu. Malo smanjite temperaturu i kuvajte raviole oko 6 minuta dok ne budu dobro kuvane. Otopite maslac u maloj šerpi na niskoj temperaturi. Dodajte komade limuna.
Služite raviole sa maslacem sa limunom, sirom Pecorino i iseckanim ruzmarinom.