Da li je opasno podgrevati jela od spanaća i pečuraka?

Da li je opasno podgrevati jela od spanaća i pečuraka?

Ovo je mit koji je odavno razbijen. Ali ipak morate da se pridržavate nekih pravila. Kuvani spanać i pečurke treba brzo ohladiti, pokriti i staviti u frižider i najviše jednom podgrejati. Bebe i mlađa deca ne treba da jedu spanać koji je podgrejan. Zašto? Zbog toga što se na sobnoj temperaturi nitrati pretvaraju u nitrite, koji kod mlađe dece mogu izazvati trovanje hranom.

Da li su zeleni delovi paradajza toksični?

Da li su zeleni delovi paradajza toksični?

Zeleni delovi paradajza koji nije zreo sadrže solanin. Male količine nisu opasne, ali previše solanina može izazvati glavobolju i mučninu. Velike količine mogu biti opasne. Zato je najbolje odstraniti zelene delove ili sačekati da zeleni paradajz sazri i postane crven.

Da li je sveža hrana uvek najbolja?

Da li je sveža hrana uvek najbolja?

Iako je sveže voće i povrće veoma popularno, ono često prelazi dug put od bašte do prodavnice. U putu izgubi veliku količinu vitamina C. Koliko je voće ili povrće sveže takođe zavisi i od vremena koje provede u skladištu, načina na koji se skladišti i temperature na kojoj se čuva. Zamrznuta hrana često je veoma dobra alternativa svežoj, jer se zamrzava ubrzo nakon branja, što znači da se u njoj zadržava više hranljivih sastojaka, kao što je to vitamin C.

Da li je masna hrana uvek štetna?

Da li je masna hrana uvek štetna?

Moramo da priznamo da masna hrana ima lošu reputaciju, ali mast nam je potrebna da bi nas snabdevala energijom. Međutim, trebalo bi da budemo sigurni da unosimo zdravu masnoću. Povrće sadrži više nezasićenih masti koje su bolje od zasićenih životinjskih masti. U suštini, što su masti koje se nalaze u hrani više nezasićene, to je hrana bolja za nas. Na primer, masnije riblje meso poput lososa bogato je nezasićenim mastima i spada među „dobru” masnu hranu, kao i maslinovo ulje.

Da li citrusno voće sadrži najviše vitamina C?

Da li citrusno voće sadrži najviše vitamina C?

Uglavnom se smatra da je citrusno voće najbogatije vitaminom C. Ali vitamin C prisutan je skoro u svim namirnicama. Na primer, uporedite limun koji na 100 g sadrži oko 50 mg vitamina C sa šipkom koji na 100 g sadrži 1250 mg vitamina C ili sa jagodama koje sadrže oko 65 mg, paprikama sa oko 100 mg i kupusom sa 105 mg vitamina C na 100 g. Ukoliko kod kuće nemate pomorandže i limun, uvek možete da probate sa povrćem.

MyBosch

Prijavite se besplatno i uživajte u mnogim pogodnostima!

Naš servis

Izvanredan servis – pre i nakon kupovine.

011 35 37 008

Iskusite Bosch

Otkrijte kvalitet, savršenost i pouzdanost.

Pronađite prodajni objekat

Pronađite prodajne objekte blizu vas!