Hajde da upecamo svežu ribu

Riba je hranljiva, lako se vari i savršena je zamena za meso. Ali šta treba da znate prilikom kupovine ribe? Kako uopšte prepoznajete da je riba sveža? Da li po mirisu možete prepoznati da je riba sveža? Bilo da je u pitanju ribarnica ili supermarket, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći prilikom naredne kupovine ribe.

Riba voli najhladnija mesta.

Riba voli najhladnija mesta.

Ribu i morske plodove uvek treba čuvati na hladnom (na oko 0 stepeni). Međutim, temperatura u frižideru je malo viša. Svežu ribu možete čuvati najviše jedan dan u frižideru, nakon toga morate da je upotrebite. Da biste produžili vreme koje riba može da provede u frižideru za otprilike jedan dan, stavite je u kutiju sa ledom i odložite u odeljak sa VitaFresh sistemom za hlađenje. U ovom odeljku, temperaturu možete prilagoditi ovim namirnicama i podesiti je nezavisno od temperature u frižideru. Tako će riba duže ostati sveža.

Miris duha okeana

Miris duha okeana.

Sveža riba ne miriše tako loše kao što to većina ljudi misli. Veoma jak riblji miris oseća se samo kada je riba pokvarena ili kada se u njoj nalaze bakterije. Pomirišite ribu pre nego što je kupite, ukoliko je to moguće. Loš miris najbolje se oseti iza škrga. Sveža riba ima neutralan miris ili miris „blagog morskog povetarca”. Meso treba biti elastično. To možete osetiti pod prstima. Ako pritisnete meso prstima, trebalo bi da se vrati u svoj prvobitan oblik.

Pogledaj me u oči.

Pogledaj me u oči.

Prilikom kupovine sveže ribe veoma je važno obratiti pažnju na njen izgled. Boja oko škrga treba biti svetlo ili tamno crvena u zavisnosti od vrste ribe. Uverite se da su čiste i malo okrenute ka spolja. Sto su oči tamnije, to je riba duže stajala. Koža ne treba biti previše suva i treba imati sjajnu boju. Koža sveže ribe takođe je prekrivena tankim, prozirnim slojem sluzi.

Dobar ulov.

Dobar ulov.

Mnoga mesta za pecanje ostala su bez ribe, jer se u tim vodama upeca po nekoliko miliona riba godišnje. Ribe koje se uzgajaju u akvakulturama ili ribnjacima, pomažu u očuvanju ribljeg fonda, jedino što je potrebno je da vodite računa da to ne budu ribe iz ribnjaka za masovnu proizvodnju. U međuvremenu, pečat kvaliteta ili pečat odobrenja za strogo kontrolisanu organsku proizvodnju, garantuju održiv ribolov. Poželjno je da sa ekološkim organizacijama proverite koje se vrste riba nalaze na listi ugroženih vrsta, a u kojima se može uživati na ekološki prihvatljiv način.

Neki to vole zamrznuto.

Neki to vole zamrznuto.

Za mnoge, zamrznuta riba dobra je alternativa svežoj ribi. Dok se sveža riba najčešće transportuje vazdušnim putem, zamrznuta riba obično se zamrzava odmah nakon što se ulovi. Ovo brzo zamrzavanje obezbeđuje visok kvalitet mesa i hranljive sastojke koji ostaju u njemu. Pored toga, zamrznutu ribu možete lagano odmrzavati u frižideru. Dok se riba odmrzava, temperatura u frižideru opada, tako da ujedno štedite i električnu energiju.

MyBosch

Prijavite se besplatno i uživajte u mnogim pogodnostima!

Naš servis

Izvanredan servis – pre i nakon kupovine.

011 35 37 008

Iskusite Bosch

Otkrijte kvalitet, savršenost i pouzdanost.

Pronađite prodajni objekat

Pronađite prodajne objekte blizu vas!