Sveža hrana povela je sa 1:0 u zdravlju
Sastojci koji se koriste u gotovim jelima kao što je zamrznuta pica, najpre se greju, zatim presuju, boje i konzerviraju u raznim fazama obrade. Na ovaj način jela gube prirodne i zdrave hranljive sastojke. Zatim se vitamini, enzimi, minerali i elementi u tragovima često ponovo veštački dodaju, tako da je krajnji rezultat zapravo više aditiva.
Sveža hrana vodi: 2:0 zbog manje kalorija
Dodavanje masnoće odličan je način za poboljšanje ukusa, zbog čega se ona vrlo često nalazi u prerađenoj hrani. Pored toga, većina gotovih jela sadrži velike količine soli i šećera. Izuzetak su organski proizvodi koji se uglavnom manje prerađuju. Sa druge strane, prilikom pripremanja sveže hrane uvek znate koliko ste šećera ili masti dodali.
Prerađena hrana dobila je poen za brzu pripremu: sada je 2:1
Što je jelo koje pripremate komplikovanije, to je poen više na strani prerađene hrane. Jednostavna jela sa testeninom pripremaju se relativno brzo, ali proces pripremanja jela sa mesom traje mnogo duže. Ali daćemo vam savet. Ukoliko pripremite veće porcije hrane i sačuvate ih u frižideru za naredni dan ili ih zamrznete, uvek ćete imati ukusno jelo na stolu. Ukoliko koristite zamrznute proizvode kao što su riba, spanać ili seckano povrće, uvek možete pripremiti zdrav obrok za kratko vreme.
Sveža hrana i dalje vodi: 3:2 u ceni
Razmišljajte o tome ovako. Za četvoročlanu porodicu možete pripremiti relativno jeftin obrok od svežih, zdravih i ukusnih namirnica. Sa druge strane, četiri gotova jela obično koštaju više. Za pojedince koji ne žele uvek da kupuju sve sastojke koji su potrebni za pripremu obroka i ne žele unapred da kuvaju za naredni dan, gotova jela nisu nužno skuplja od sveže kuvanih jela. To znači da i sveža i prerađena hrana dobijaju po poen.
Ukus: 4:2 za svežu hranu
Ukus jela koje je pripremljeno od svežih sastojaka i domaćih začina teško je prevazići. Kombinacijom sastojaka, jelo koje pripremate sami možete prilagoditi svom ukusu. Nasuprot tome, gotova jela kao što su instant supe, često nemaju ni približno prirodan ukus. One sadrže veštačke arome, boje, pojačivače ukusa i još mnogo toga. Takođe mogu imati prezačinjen ukus, što nije dobro za decu, jer se ona brzo navikavaju na njega. Čak i odrasli koji se uglavnom hrane gotovim jelima često ne razlikuju veštački ukus od prirodnog. Na sreću uvek možemo ponovo da se naviknemo na prirodan ukus sveže hrane.
Ugođaj: 5:2 za svežu hranu
Kuvanje može biti opuštajuća i društvena aktivnost. Takođe i zabavna aktivnost. Odabir i priprema sastojaka po vašem izboru, seckanje povrća, aroma šnicli na roštilju, proba, doterivanje ukusa, ponovna proba i konačno uživanje u veličanstvenom jelu koje ste pripremili svojim rukama, osećaj je koji se jednostavno ne može porediti sa konzumiranjem gotovih jela.