Kada je reč o pravilnom korišćenju frižidera, za skladištenje svežih proizvoda, većina ljudi zna da niske temperature pomažu da hrana duže ostane sveža. Međutim, malo njih zna da je vlažnost vazduha u frižideru još jedan važan faktor za produženje roka trajanja voća i povrća.
Evo brzog vodiča za razumevanje fioka sa kontrolom vlažnosti vazduha u vašem frižideru:
Šta su to fioke sa kontrolom vlažnosti vazduha?
Zbog toplog vazduha koji se podiže i hladnog koji se spušta, unutar frižidera dolazi do stalne cirkulacije vazduha. Fioka sa kontrolom vlažnosti vazduha poseban je odeljak u frižideru koji vam dozvoljava da kontrolišete nivo vlage u njemu tako što ćete blokirati ili omogućiti razmenu vazduha između fioke i drugih delova frižidera.
Upotreba postavke za visoku vlažnost vazduha
Postavka za visoku vlažnost vazduha odlična je za zeleno lisnato povrće koje je podložno gubitku vlage, jer konstantan nivo vlažnosti u fioci umanjuje njegovo propadanje. Ovu postavku takođe treba primeniti kada se u fioci nalazi samo malo voća i povrća.
Kada je razmena vazduha putem otvora u pregradi fioke za kontrolu vlažnosti vazduha ograničena, vazduh i vlaga zadržavaju se unutar odeljka. To pomaže da voće i povrće koje se nalazi u fioci duže ostane hrskavo, sočno i sveže.
Koristite postavku za suv vazduh
Postavku za suv vazduh treba primeniti onda kada se u fioci nalazi mnogo voća i povrća, kako bi se sprečilo stvaranje prevelike vlage koja bi pokrenula i ubrzala njihovo propadanje. Kada je razmena vazduha putem otvora u pregradi fioke za kontrolu vlažnosti vazduha omogućena, vazduh i vlaga mogu izaći iz odeljka.
Bez obzira na vlažnost, neko voće i povrće nikada ne treba čuvati u frižideru!
Neko tropsko voće, kao i povrće, osetljivo je na hladne uslove skladištenja – čuvajte ga izvan frižidera na temperaturama od 8 – 12 C za optimalno očuvanje kvaliteta i ukusa.
Voće: Ananas, banane, avokado, papaju, citrusno voće, mango i lubenice
Povrće: Krastavci, plavi patlidžan, paprike, boranija, bundeve, paradajz i krompir