Pre izvesnog vremena, Bil Mari objavio je tvit: „Čokolada potiče iz kakaoa, a kakao je drvo. Što je čini biljkom. Čokolada je salata“. Slažemo se sa tim i dodajemo da naša omiljena braon hrana takođe ima i čitav opseg pozitivnih uticaja na naše emocije, mozak i psihu. Preporučujemo svakodnevno konzumiranje čokolade, i to ne samo iz tog razloga. Najbolje ju je konzumirati u obliku naše čokoladne torte sa prelivom od crne čokolade.
Srećno kuvanje!

Sastojci za kalup za torte:
(Ø 20-22 cm, oko 10 parčeta)
- 150 g crne čokolade za kuvanje
- 100 g maslaca
- 5 jaja (veličine M)
- 140 g šećera
- Prstohvat soli
- 3 kašike kakao praha
- 90 g brašna
- 1 kašika praška za pecivo
- 150 g crvenih ribizla
- 1-2 sveže breskve
- 2 kašike šećera u prahu za posipanje

1. korak:
Izlomite čokoladu za kuvanje na male komade i istopite je zajedno sa maslacem u šerpi koju ćete staviti iznad šerpe sa ključalom vodom.
Sastojci: 150 g čokolade za kuvanje, 100 g maslaca
Kuhinjski pribor: Daska za seckanje, nož, tiganj, drvena kašika

2. korak:
Odvojite jaja. Mikserom umutite žumanca, 60 g šećera i so tako da dobijete smesu lagane i kremaste konzistencije. Pomešajte kakao prah, brašno i prašak za pecivo. Smesu čokolade i maslaca dodajte u kremastu smesu sa jajima i nastavite da mutite. Brzo pomešajte brašno. Umutite belanca tako da postanu čvrsta. Postepeno dodajte ostatak šećera i nastavite da mutite dok se šećer ne rastopi. Polako dodajte umućena belanca u smesu sa žumancima.
Sastojci: 5 jaja, šećer, so, kakao prah, brašno, prašak za pecivo
Kuhinjski pribor: univerzalni kuhinjski aparat, npr. MUM 5
3. korak:
Sipajte testo za tortu u podmazan kalup za torte (Ø 20-22 cm). Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 160 C (140 C sa ventilatorom, plin 2) oko 35 minuta (test sa štapićem za ražnjiće). Ostavite tortu u kalupu na rešetki za pečenje da se ohladi.
Kuhinjski pribor: Kalup za torte, drveni štapić za ražnjiće,
rešetka za pečenje
4. korak:
Operite voće. Isecite breskve na kriške. Ravnomerno rasporedite kriške bresaka i crvene ribizle na tortu, pospite šećer u prahu i služite.
Sastojci: 150 g crvenih ribizla, 1-2 breskve,
šećer u prahu
Kuhinjski pribor: Daska za seckanje, nož, sito
Po parčetu približno:
305 kcal
16 g F
34 g CH
6 g P
Vreme pripreme: oko 25 minuta
Vreme pečenja: oko 35 minuta
Uživajte!