Od istoka do zapada, koji doručak je najbolji?

Parafrazirajmo ono što je poznati francuski gurman jednom rekao: „Recite mi šta jedete za doručak i reći ću vam ko ste“. Topao i hladan, sladak ili slan, prvi obrok u toku dana često je odraz lokalne kulture i istorije. Koje od ovih jela će postati vaš novi jutarnji favorit?

Njujorški đevreci.

Sveže napravljen đevrek sa lososom, krem sirom i začinskim biljem na drvenoj radnoj površini.

Dobro jutro, Amerika!

Urolajte đevreke! Poljsko-jevrejski imigranti doneli su ovaj hleb sa kvascem u Veliku jabuku krajem 19. veka. Tradicionalno posluženi sa krem sirom i dimljenim lososom, od tada su omiljeni izbor za početak jutra u Njujorku. I nema razloga zašto ne bi izašli iz rerne i dospeli na vaš tanjir za doručak.

1. korak: sastojci za 10-12 đevreka.

  • 1/4 l vrućeg mleka
  • 50 g maslaca
  • 2 kašike šećera
  • 400 g brašna
  • 1/2 kockice kvasca
  • 1 belance i žumance (odvojeno) od jednog jajeta
  • Mak, susam, so

2. korak: pripremite testo.

Najpre pomešajte vruće mleko sa maslacom i šećerom pre nego što ga ponovo ohladite. Zatim usitnite kvasac u mleku, promešajte, a zatim umešajte brašno. Umešajte belanca u ovo testo i ostavite da odstoji sat vremena na toplom mestu.

Zatim podelite testo na 10–12 porcija. Oblikujte svaku u lopticu, malo spljoštite i napravite rupu na sredini. Ostavite da narasta na blago pobrašnjenoj površini još 20 minuta.

U međuvremenu, unapred zagrejte rernu na 200  C i prokuvajte vodu u šerpi.

3. korak: ispecite đevreke.

Pomoću kutlače ubacite đevreke u ključalu vodu na 20 sekundi, a zatim ih procedite.

Kratko kuvane đevreke stavite u pleh za pečenje obložen papirom za pečenje i premažite mešavinom žumanca i vode. Pospite makom, susamom ili čak solju za perece.

Pecite na srednjoj rešetki rerne 30 minuta.

Savet stručnjaka: ako ne želite da jedete sveže pečene đevreke odjednom, možete koristiti toster da biste ih osvežili sledećeg dana.

4. korak: prelivi.

Sada izaberite prelive. U Njujorku, đevreci sa krem sirom i dimljenim lososom veoma su popularni. Možete dodati i kolutove crnog luka i neko sveže začinsko bilje, npr. kres salatu, mirođiju, peršun, vlašac, krbuljicu ili čak kapar. Možete dodati i nekoliko listova zelene salate i paradajza? Za one koji vole slatkiše, probajte puter od kikirikija sa bananom ili džemom.

Uživajte!

Azijska miso supa.

Sićušna mapa Japana prikazana preko pogleda odozgo na belu činiju punu miso supe na belom stolu.

Dolazi sa istoka.

Prelazite iz toplih pokrivača na činiju tople supe? To je japanski način. Miso je univerzalna začinska pasta od soje, žitarica i soli. Njegovi enzimi aktivno podržavaju varenje, a sadrži i bakterije koje su dobre za crevnu floru. Zahvaljujući ovim svojstvima koja unapređuju zdravlje, smatra se lekovitom hranom u Japanu. Želite da isprobate?

1. korak: sastojci za 2 porcije.

  • 600 ml vode ili supe sa dašijem ili bez njega
  • 2 kašičice miso paste, po ukusu
  • Tucana ljuta paprika
  • 2 kašičice soja sosa
  • 1 kap čili sosa ili susamovog ulja
  • 1 čen belog luka
  • 200 g ramen rezanaca
  • Malo đumbira, sitno iseckanog
  • Približno 300 g svilenog tofua
  • Wakame alge
  • Malo mladog crnog luka, isečenog na kolutiće
  • Nekoliko listova spanaća
  • 2 šitake pečurke
  • 1 šaka klica pasulja
  • Povrće, isečeno na žilijen trake
  • 2 jaja, konzervirana u soja sosu

2. korak: pripremite miso supu.

Potopite sušene šitake pečurke u vodu oko 1/2 sata, zatim ih kratko kuvajte, ohladite i isecite na trake. Isecite tofu na kockice. Operite i očistite povrće i isecite na žilijen trake.

Iseckajte beli luk i sotirajte ga u voku ili tiganju, dodajući miso pastu i tucanu ljutu papriku pre nego što porumeni. Zatim ga ubacite u supu. Začinite soja sosom i čili sosom ili susamovim uljem.

Skuvajte ramen rezanca u vodi u skladu sa uputstvima na pakovanju. Dobro iscedite i podelite između činija za supu. Prelijte miso supom i obilno ukrasite šitake pečurkama i drugim sastojcima.

Australijski tost za zdrobljenim avokadom.

Sićušna mapa Australije je postavljena preko pogleda odozgo na tanjir sa isečenim avokadom na tostu i razglednicu Sidneja.

Dobar dan, Australija.

U toj zemlji, „fer dinkum“ znači nesumnjivo dobro ili originalno. I ništa nije autentičnije australijsko od dve lokalno uzgojene sorte avokada – Hass i Shepard. Uz ove dve sorte, ovo voće je dostupno praktično tokom cele godine kao glavna namirnica za doručak. Bilo da ga jednostavno namažete na tost ili iskombinujete sa jajima, feta sirom, lososom ili piletinom, Australijanci predlažu da dan započnete avokadom. Saznajte kako da napravite tost sa avokadom.

1. korak: sastojci za 2 porcije.

  • 2 kriške kiselog testa, ili vašeg omiljenog hleba, tostiranog
  • 1/2 velikog zrelog avokada
  • 1/2 limuna, kora i sok
  • 1 mala, crvena čili paprika, iseckana
  • Sveži listovi korijandera ili peršuna, iscepkani
  • So i biber

2. korak: pripremite tost od izmrvljenog avokada.

Razbijte avokado u maloj posudi. Pomešajte sok od limuna, čili i začinsko bilje. Začinite solju i biberom po ukusu. Koristite toster da bi hleb bio savršeno hrskav. Kašikom postavite avokado preko tosta i odmah poslužite.

Saveti: sveža čili paprika se može zameniti prstohvatom tucane čili paprike ili sa malo ljutog sosa. Poslužite sa mekim kuvanim jajima, po želji.

Francuski kroasani.

Sićušna mapa Francuske je postavljena preko snimka kuhinjskog pulta sa tanjirom u kome se nalazi kroasan koji je upravo premazan džemom.

Dobar dan, Francuska.

Da usta nisu puna paperjastog, hrskavog peciva, možda biste čuli uzvik „Vive le croissant!“ svakog jutra u Francuskoj. Da bi se stvorili delikatni, prozračni slojevi, potrebno je umesiti maslac u testo u nekoliko faza preklapanja i razvijanja, što je poznato kao „razvlačenje“. Ovi postupci i periodi narastanja između njih mogu učiniti pripremu kroasana izazovnim, ali ipak nagrađujućim procesom. Razlažemo ga na 6 jednostavnih koraka, ali možete koristiti i prečicu i kupiti gotovo lisnato testo iz rashladnog dela supermarketa i preći na 5. korak.

1. korak: sastojci za 4 kroasana.

  • 500 g + 50 g brašna (tip 550)
  • 250 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 250 ml mleka
  • 25 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje

2. korak: pripremite testo.

Najpre zagrejte mleko da bude mlako i rastvorite kvasac u njemu. U činiji pomešajte brašno, šećer i so, a zatim dodajte mleko i kvasac, sve izmešajte u glatko testo.

Ostavite da odstoji 30 minuta na toplom mestu ili preko noći u frižideru.

Kuhinjski robot kao što je serije 8 OptiMUM sprečava grč u ruci tokom pripreme testa. Zahvaljujući inteligentnom automatskom programu, više nikada nećete prekomerno mesiti testo sa kvascem. Najbolje od svega, aparat se zaustavlja čim testo ima savršenu konzistenciju.

Ostavite da odstoji 30 minuta na toplom mestu ili preko noći u frižideru.

3. korak: suština je u maslacu.

Isecite maslac na tri komada. Pospite komade sa 50 g brašna kako biste ih lakše razvili. Pripremite dva lista papira za pečenje. Savijte prvi list u kvadrat dimenzija 20 x 20 cm tako što ćete saviti stranice papira prema sredini. Zatim ga ponovo rasklopite.

Umešeni maslac stavite u sredinu kvadrata, spljeskajte smesu tako da grubo ispuni kvadrat. Stavite drugi list papira za pečenje odozgo i sklopite oba lista u malo pakovanje koristeći nabore. Pomoću oklagije razvijte smesu tako da potpuno ispuni kvadrat. Odsecite višak maslaca i pritisnite ga nazad u sredinu i ponovo razvijte oklagijom. Zatim stavite list sa brašnom i maslacem u frižider na 20 minuta.

4. korak: razvlačenje = preklapanje.

Pospite radnu površinu brašnom i razvijte testo sa kvascem u pravougaonik, koji bi trebalo da bude dvostruko duži od kvadrata maslaca. Sada stavite maslac na testo i sklopite ga u testo, savijajući ga kao kovertu. Krajevi treba da se dodiruju, ali ne preklapaju. Pažljivo razvijte testo i sendvič od maslaca u pravougaonik.

Sada je vreme da preklopite testo. Da biste to uradili, preklopite oko 1/3 testa sa jedne strane, a zatim savijte trećinu sa druge strane tako da postoje tri sloja testa jedan preko drugog. Testo ponovo razvijte u pravougaonik. Sklopite obe strane zajedno kao knjigu. Time se ponovo stvara pravougaonik, koji je sada samo upola širi nego ranije. Između slojeva ne bi trebalo da bude brašna tako da se pojedini slojevi mogu lepiti zajedno. Zatim ponovo umotajte testo u papir za pečenje i hladite ga u frižideru pola sata kako se maslac ne bi previše zagrejao i otopio.

Nemačke palačinke sa jabukama.

23299544_Bosch_PCG_PLJ_LP11_Recipe-5_2400x1352.jpg

Dobro jutro.

Iako su tako jednostavne i ukusne, postoji mnogo konfuzije u vezi sa nemačkim palačinkama sa jabukama. Poznati su u SAD kao holandske bebe jer je ugostitelj koji je skovao ime pomešao reč „Deutsch“, što znači nemački, sa rečju „holandski“. A budući da se prave bez sredstava za podizanje testa, zapravo su bliže francuskim palačinkama nego američkim. Ali kada jednom stavite kombinaciju glatkog testa i mekog karamelizovanog voća u usta, mislimo da ništa od toga više neće biti važno.

1. korak: sastojci za 2 porcije.

  • 90 g brašna
  • 160 ml mleka
  • 2 jaja, umućena
  • 2 velike jabuke
  • 2 kašičice vanilin šećera (ili 2 kašičice šećera i 1/2 kašičice ekstrakta vanile)
  • 2 prstohvata soli
  • Maslac za prženje
  • Cimet i šećer za posipanje

2. korak: pripremite testo i voće.

Brašno i mleko dobro pomešajte. Bosch ručni mikser začas će obaviti posao i osigurati da testo bude prelepo glatko. Dodajte umućeno jaje, vanilin šećer i so. Ostavite testo da odstoji neko vreme.

U međuvremenu, operite i oljuštite jabuke pre nego što ih isečete na tanke kriške.

3. korak: ispržite palačinke.

Rastopite maslac u tiganju. Kada cvrči, dodajte polovinu ili celo testo, u zavisnosti od veličine tiganja. Brzo postavite kriške jabuka odozgo i pržite palačinke sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđe.

Pospite ih cimetom i šećerom i uživajte.

Savet: ako vam je ostalo više kriški jabuka i testa, ali nedovoljno za celu palačinku, jednostavno obložite voće testom, pospite šećerom i cimetom i stavite u tiganj.

Pozdravite Bosch pomoćnike za pripremu doručka.

Kakva kafa vam prija?

Bez obzira na to kakvu kafu pijete, Bosch ima pravi aparat za vas. Izaberite jedan od aparata za filter kafu ili ugradne aparate.

Istražite aparate za kafu

Gem, set i meč kada je reč o doručku.

Naša kuvala za vodu, tosteri i aparati za kafu nisu samo dizajnirani kao odgovarajući kompleti, već vam takođe pomažu da napravite bolje koordinisan doručak.

Istražite pomoćnike za pripremu doručka

Mišići za mešanje.

Bosch kuhinjski robot je ruka za mešanje koja se nikada ne umara. A budući da još i melje, meša i muti, sa lakoćom možete da napravite prelepu tortu, picu, sladoled, kaserolu i kobasice.

Istražite kuhinjske robote

Pribor, a ne problemi.

Uz naš asortiman malih aparata i pribora, spremni ste da isprobate većinu recepata. Mutite, seckajte, mešajte, cedite sokove, pasirajte namirnice za uzbudljive nove kreacije.

Otkrijte kuhinjske aparate

MyBosch

Prijavite se besplatno i uživajte u mnogim pogodnostima!

Naš servis

Izvanredan servis – pre i nakon kupovine.

011 35 37 008

Iskusite Bosch

Otkrijte kvalitet, savršenost i pouzdanost.

Pronađite prodajni objekat

Pronađite prodajne objekte blizu vas!