Neobični sastojci koje ćete zavoleti na prvi zalogaj.
Prilikom pripreme keksa ili kolača, na listi sastojaka uvek se nalaze maslac, brašno, šećer i jaja. Kada naredni put budete pripremali neke od ovih pečenih kreacija, dodajte i neke neočekivane sastojke koji će vaše pečene kreacije podići na viši nivo. Saznajte više o naših 5 najboljih sastojaka koje verovatno ne očekujete u svojoj torti.
Sirće: učiniće da vaše testo naraste.
Sirće nije samo poseban dodatak salatama, već i raznovrstan sastojak za pripremu pečenih kreacija. Zahvaljujući svojim hemijskim svojstvima, sirće pomaže testu za keks i kolače da naraste dok se peče. Takođe se može koristiti i kao zamena za mlaćenicu. U šolju za merenje stavite jednu kašiku sirćeta i mleka, sačekajte pet minuta i koristite ovu mešavinu kao što biste koristili mlaćenicu. Kada jednom probate, videćete zbog čega je sirće na putu da postane zvezda pečenja u vašoj kuhinji.
Ljuta paprika: pomešajte slatko sa ljutim.
Začini se najčešće koriste kako bi jelima poboljšali ukus, ali njihove delikatne arome takođe savršeno odgovaraju pecivu i desertima: od ljute tople čokolade do kolača sa ljutom paprikom, kombinacija ljutog i slatkog predstavlja zadovoljstvo za vaše čulo ukusa. Dodajte samo malo mlevene čili paprike u slatko čokoladno testo i unesite pravu količinu vreline u svoj kolač, dajući mu poseban ukus umerene slatkoće.
Krompir: unosi svežinu u vaše kolače.
Želite da vaš kolač duže ostane svež jer ste morali da ga pripremite nekoliko dana ranije? To možete postići tako što ćete dodati krompir u testo. Jednostavno narendajte tri oljuštena, nekuvana krompira i umešajte ih u testo. Zbog neutralnog ukusa krompira niko neće otkriti ovaj jednostavan trik, a vaš kolač biće duže ukusno svež zahvaljujući skrobu u krompiru.
Cvekla: zasladite svoje kolače na prirodan način.
Ne želite da dodajete mnogo šećera u svoje poslastice? Onda probajte cveklu! Dodajte cveklu u testo i tako zasladite kolač i učinite ga sočnim na prirodan način. Cvekla je posebno ukusna u kombinaciji sa čokoladom i daje kolaču predivan pun ukus.
Kinoa: oslobodite svoj kolač od glutena.
Postoji mnogo recepata u kojima se ne koristi gluten, ali oni uglavnom zahtevaju specijalne mešavine brašna koje su dostupne u malom broju prodavnica. Ko bi rekao da kinoa može pomoći u tome? Brašno u testu zamenite kuvanim semenom kinoe i dobićete sočan kolač za koji niko neće poverovati da je bez glutena.