Da li ste znali? 5 činjenica o hrani koje će vas iznenaditi.

Tokom toplih letnjih dana, obavezno grickajte lubenicu kao osvežavajuću užinu. Zanimljiva činjenica koju većina ljudi ne zna jeste da 96% lubenice čini voda i da su one zapravo krastavci. To je samo jedna od naših iznenađujućih činjenica. Pročitajte sledeći članak da biste saznali više informacija.

Med: jedina hrana koja traje večno.

Med: jedina hrana koja traje večno.

Tokom arheološkog iskopavanja u Egiptu, pronađeno je nešto neočekivano među artefaktima u grobnicama: lonci sa medom starim hiljadu godina, ali još uvek u dobrom stanju. Šta to medu daje ovo neobično svojstvo?

To je magična hemija u kombinaciji sa radom pčela: pčele nose određene enzime koji se mešaju sa nektarom iz cveća, menjajući sastav nektara i ralažući ga u jednostavne šećere koji se odlažu u saće. Treperenje krilima pčela i enzimi iz njihovih stomaka stvaraju tečnost koja je izrazito kisela i poseduje nizak sadržaj vlage, što je zaista nepogodna sredina za razvoj bakterija. Med se vremenom kristališe jer mu je sadržaj vode veoma nizak, ali čak i tada se slobodno može jesti.

Cimet: biljka koja je zapravo kora.

Cimet: biljka koja je zapravo kora.

To je začin koji stalno koristimo, ali znate li gde cimet raste? Precizno rečeno, on potiče sa unutrašnjeg sloja kore koja raste na desetinama vrsta zimzelenog drveća koje pripada rodu Cinnamomum. Uzgajivači cimeta najpre stružu spoljnu koru sa drveća, a zatim unutrašnju koru, odnosno sloj cimeta.

Cimet se zatim suši radi korišćenja. Kada se osuši, prirodno se skuplja u „cevčice“. Te „cevčice“ se zatim seku u štapiće ili melju u prah, koji je prikladan za jela kao što su supe i tadžin, a čini čuda za meso i piletinu.

Šta ananas i indijski orah imaju zajedničko?

Šta ananas i indijski orah imaju zajedničko?

Ananas i indijski orah rastu na neočekivane načine pre nego što završe u našim jelima: iako mnogi misle da ananas raste na drveću, ova biljka je zapravo listopadna trajnica sa mekim listovima nalik palminim i bez drvenaste drške. Iako indijski orah raste na drveću, on je obložen ljuskom u osnovi voća indijkskog oraha, koje se obično naziva indijska jabuka. U mnogim zemljama u kojima se uzgaja indijski orah, od ove „jabuke“ prave se marmelade, napici, a nekad se čak destiliše tečnost.

Ljudi i banane: imaju više toga zajedničkog nego što očekujete.

Ljudi i banane: imaju više toga zajedničkog nego što očekujete.

Da li ste znali da ljudi i banane dele 50% DNK? Čini li to banane 50% ljudima? Ili nas to čini 50% bananama? Ni jedno ni drugo! To jednostavno znači da za približno polovinu naših gena postoje istovetni geni u bananama. Na primer, i ljudi i banane imaju vrstu gena koji kodira rast ćelija, iako ovi geni nisu nužno sastavljeni od istih DNK sekvenci.

Ljudi i mleko: nije suđeno.

Ljudi i mleko: nije suđeno.

Gotovo svi ljudi su tolerantni na laktozu od rođenja do detinjstva. Netolerancija na laktozu javlja se kada telo ne proizvodi dovoljno laktaze koja razlaže laktozu, šećer koji se nalazi u mleku i mnogim drugim mlečnim proizvodima. Samo 35% ljudi, uglavnom onih poreklom iz Severne i Srednje Evrope, nastave da proizvode laktazu u odraslom periodu života. Iako većina nas pije mleko, većina nas ne može da svari laktozu posle detinjstva.

MyBosch

Prijavite se besplatno i uživajte u mnogim pogodnostima!

Naš servis

Izvanredan servis – pre i nakon kupovine.

011 35 37 008

Iskusite Bosch

Otkrijte kvalitet, savršenost i pouzdanost.

Pronađite prodajni objekat

Pronađite prodajne objekte blizu vas!