Srećni i siti bez mesa.
Ako je jelo bez mesa ne znači da morate da pravite kompromise po pitanju ukusa ili ishrane. Uz malo kreativnosti, sveže povrće u frižideru možete pretvoriti u ukusna jela. Da biste to dokazali, isprobajte našu vegetarijansku večeru od 3 obroka, punog ukusa, koja će vas zasititi , a lako se priprema.
Tri obroka koja daju prednost povrću.
Planirajte više biljaka na tanjiru. Više vegetarijanskih opcija.
Da li ste spremni da istražite više vegetarijanskih opcija? Sa našom kolekcijom recepata bez mesa, nikada nema dosadnog trenutka ili zalogaja.

- Težina: laka
- Porcija: 4–6
- Vreme pripreme: 20 minuta
- Vreme kuvanja: 120 minuta
Sastojci.
20 g komadića čokolade | 40 g semenki bundeve |
30 g indijskih oraha | 55 g meda |
30 g sušenih kajsija | 60 g maslaca |
30 g sušenih brusnica | 250 g ovsenih pahuljica |
30 g svetlo smeđeg šećera | Prstohvat kamene soli |
40 g badema |
Metoda.
- Podesite rernu na režim 4D kuvanja i prethodno je zagrejte na 200 °C.
- Odvojite semenke bundeve, bademe i indijske orahe u zasebne redove na plehu za pečenje. Ravnomerno rasporedite ovsene pahuljice preko osnove drugog pleha i pecite sve oko 10 minuta, dok sadržaj ne porumeni.
- Grubo iseckajte pečene indijske orahe i bademe štapnim mikserom.
- Nožem iseckajte osušene kajsije na manje komade.
- Podesite ploču za kuvanje na srednju temperaturu i istopite maslac u tiganju. Zatim dodajte med i smeđi šećer. Mešajte dok se smeđi šećer potpuno ne rastopi i ostavite mešavinu sirupa sa strane.
- Pomešajte pečene ovsene pahuljice, pomešane orašaste plodove, pečene semenke bundeve, suve kajsije, suve brusnice i prstohvat morske soli zajedno sa medom i sirupom od smeđeg šećera. Ostavite smesu da se malo ohladi u posudi.
- Stavite papir za pečenje na pleh veličine 8” X 6”, ostavljajući višak papira preko bočnih stranica.
- Rasporedite granolu u plehu, pritisnite je nadole da biste je sabili i izravnjajte je.
- Pospite komadiće čokolade na granolu i prekrijte je još jednim komadom papira za pečenje.
- Hladite pleh sa granolom u zamrzivaču oko 45 minuta, proveravajući u intervalima od 15 minuta da biste bili sigurni da nije zamrznuta. Izvadite pleh iz zamrzivača kada se ploča granole stvrdne. Nožem isecite ploču na jednake delove i umotajte komade u samolepljivu foliju za odlaganje.

- Težina: laka
- Porcija: 2
- Vreme pripreme: 30 minuta
- Vreme kuvanja: 20 minuta
Sastojci.
Salata | Preliv |
1 nar | 50 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja |
1 mala endivija | 50 g šalot luka |
40 g indijskih oraha | 1 kašika sirćeta od crnog vina |
40 g celih badema | 2 kašike meda |
120 g belanaca | Crni biber po ukusu |
200 g zelenog kelja | So po ukusu |
2 kašike maslaca | |
Prstohvat drobljenog crnog bibera | |
Prstohvat soli |
Metoda.
- Štapnim mikserom sitno isecite šalot luk i ostavite ga sa strane.
- Mešajte sirće od crnog vina i med dok se dobro ne promešaju. Postepeno dodajte male porcije maslinovog ulja da biste formirali emulziju. Dodajte so i biber po ukusu.
- Seckani šalot luk pomešajte u smesu i ostavite sa strane.
- Iseckajte kelj na manje komade.
- Oljuštite i narežite endiviju na tanke kriške.
- Oljuštite nar i semenke stavite u posudu.
- Prethodno zagrejte rernu u režimu 4D kuvanja na 180 °C.
- Odvojite indijski orah i bademe u dva reda u istom plehu i pecite ih oko 12 minuta ili dok ne postanu smeđi.
- Dodajte ½ kašike soli u posudu sa ključalom vodom i kuvajte iseckani kelj oko 3 minuta. Procedite kada se skuva.
- Rastopite 2 kašike maslaca u zagrejanom tiganju i ispržite kajganu od belanaca. Začinite prstohvatom soli i bibera.
- U činiju stavite kelj, endiviju, bademe, indijske orahe i belanca. Prelijte prelivom i posipajte nar po svemu.

- Porcija: 4
- Vreme kuvanja: 25-30 minuta
Sastojci.
250 g testenine - rigatoni ili pene | Sveže mlevena paprika |
1 crvena paprika, oko 150 g | Šećer |
1 zelena paprika, oko 150 g | 400 ml paradajz sosa |
250 g zelenih špargli | 2 kašike smrznutog začinskog bilja |
1 srednji crni luk | 2 kašike smrznutog začinskog bilja |
20 g maslaca ili maslinovog ulja | Maslac ili maslinovo ulje za podmazivanje tepsije |
Morska so | 60 g pekorino sira, sveže rendanog, za dekoraciju |
Podešavanja rerne: grilovanje sa ventilatorom, 160 °C, postavka dodate pare 02, vreme kuvanja: 25-30 minuta. Alternativno podešavanje: grilovanje sa ventilatorom 190 °C. Vreme kuvanja: 20–25 minuta. |
Metoda.
- Prokuvajte testeninu u puno slane vode dok ne bude gotova "al dente", isperite je hladnom vodom i ostavite da se dobro osuši.
- Operite, prepolovite paprike i izvadite im peteljke i semenke. Isecite ih na kockice veličine 1 cm. Oljuštite donju trećinu špargli i isecite na komade dužine 2 cm. Oljuštite i sitno iseckajte crni luk. Rastopite maslac i pržite crni luk u vrućem tiganju dok ne postane providan. Dodajte kockice paprika i špargle, takođe ih kratko pržeći. Začinite morskom solju, biberom i šećerom.
- Pomešajte testeninu sa prženim povrćem i sosom. Dodajte smrznuto začinsko bilje i začinite po ukusu još jednom.
- Podmažite vatrostalnu posudu, napunite je polovinom mešavine testenine i pospite polovinom pekorino sira. Ostatak testenine rasporedite odozgo i pospite preostalim pekorino sirom.
- Stavite posudu na rešetku u rerni na drugom nivou odozgo i pecite 20–30 minuta u zavisnosti od izabranih podešavanja rerne.

- Vreme pripreme: 10 minuta
- Vreme kuvanja: 70 minuta
- Za 4 porcije
Sastojci.
2 kašike maslinovog ulja | ½ šolje sitno izrendanog parmezana |
1 praziluk, tanko iseckan | 2 kašike iseckanog svežeg peršuna |
2 šolje bisernog ječma, ispranog | 1 kašičica sitno izrendane korice limuna |
1 litar (4 šolje) supe od povrća | 1 kašika limunovog soka |
1 tikvica, prepolovljena i tanko iseckana | Smrvljen persijski feta sir, za serviranje |
1 veza špargli, očišćenih, isečenih na 2 cm dužine |
Metoda.
- Zagrejte Bosch rernu na 180 °C u režimu 4D kuvanje.
- Zagrejte ulje u velikoj (kapaciteta 16 šolja) vatrostaloj tepsiji na srednjoj temperaturi. Dodajte praziluk, povremeno mešajući, dok ne omekša. Dodajte ječam i mešajte 1 minut. Dodajte supu od povrća i ostavite da proključa. Pokrijte poklopcem.
- Kuvajte u rerni 50 minuta. Izvadite i dodajte tikvice i špargle pre nego što vratite poklopac i vratite tepsiju u rernu još 10–20 minuta ili dok ječam ne omekša i tečnost se skoro u potpunosti apsorbuje.
- Umešajte parmezan, peršun, koru i sok.
- Pospite fetom i poslužite odmah.

- Vreme pripreme: 40 minuta
- Vreme kuvanja: 10 minuta
- Za 4 porcije
Sastojci.
1,4 kg muskatne bundeve, iseckane na kockice | 1 crni luk, sitno iseckan |
4 čena belog luka, neoljuštena | 1 litar (4 šolje) supe od povrća |
¼ šolje maslinovog ulja | Kisela pavlaka za serviranje |
So i biber po ukusu | Seckani sveži vlasac za dekoraciju |
Metoda.
- Prethodno zagrejte Bosch rernu u režimu 4D kuvanje na 200 °C. Obložite dva pleha papirom za pečenje.
- Stavite bundevu i beli luk sa 2 kašike ulja u veliku posudu. Rasporedite ih po pripremljenim plehovima. Začinite solju i biberom.
- Kuvajte u rerni oko 20–25 minuta ili dok ne postanu zlatno braon i mekani.
- Istisnite beli luk iz njegove kore.
- Zagrejte preostalo ulje u velikom tiganju ili loncu na srednjoj temperaturi. Dodajte crni luk i kuvajte, povremeno mešajući dok ne omekša. Dodajte bundevu, beli luk i supu od povrća. Dovedite do ključanja i kuvajte nepokriveno, povremeno mešajući 10 minuta.
- Koristeći Bosch štapni mikser, mutite čorbu dok ne postane glatka.
- Poslužite sa kiselom pavlakom i ukrasite vlašcem.

- Težina: srednja
- Porcija: 6
- Vreme pripreme: 45 minuta
- Vreme kuvanja: 30 minuta
Sastojci.
5 velikih čokoladnih peciva | 5 g ekstrakta vanile |
250 g pavlake za mućenje | 2 g muskatnog oraščića u prahu |
160 g jaja | 2 g cimeta u prahu |
50 g šećera | 15 g ruma |
200 g mleka | 2 kašike omekšanog maslaca |
Metoda.
- Zagrejte rernu na 165 °C sa ventilatorom i napunite pleh vodom.
- Umutite jaja, ekstrakt vanile, muskatni oraščić u prahu, cimet u prahu i šećer u kuhinjskom robotu ili ručno.
- Zatim dodajte mleko i pavlaku u mikser i dobro umutite sastojke pre nego što smesu ostavite sa strane.
- Četkicom namažite tiganj za mafine maslacem i isecite čokoladna peciva na komade. Stavite komade u pleh za mafine.
- Procedite smesu od jaja kroz sito i dodajte rum.
- Prelijte tečnost preko čokoladnog peciva dok ne dođete do udubljene ivice.
- Pecite puding od jaja, hleba i maslaca u rerni 20 minuta.

- Težina: srednja
- Porcija: 8–10
- Vreme pripreme: 40 minuta
- Vreme kuvanja: 90 minuta
Sastojci.
Torta | Glazura |
250 ml Guinness piva | 120 g šećera u prahu, prosejanog |
250 g nesoljenog maslaca | 60 g mekog maslaca |
75 g kakao praha | 2 kašike Guinness piva |
400 g šećera u prahu | 120 g tamne čokolade (50–55% suve materije kakao delova) |
142 g kisele pavlake | 50 g komada oraha, sitno iseckanih |
2 velika jaja | |
1 kašika ekstrakta vanile | |
275 g običnog brašna | |
2½ kašičice sode bikarbone |
Metoda.
Pripremite tortu.
- Prethodno zagrejte rernu na 180 ºC u režimu ventilatora. Podmažite i pospite brašnom kalup od 23 cm.
- Polako zagrejte pivo i maslac u velikom tiganju dok se maslac potpuno ne otopi. Zatim umutite kakao i šećer, pre nego što ostavite smesu da se malo ohladi.
- Pomešajte kiselu pavlaku, jaja i vanilu u univerzalnom kuhinjskom aparatu, a zatim dodajte smesu kakaoa i piva. Sve mutite na maloj brzini.
- Polako dodajte brašno i sodu bikarbonu u smesu u univerzalnom kuhinjskom aparatu pre nego što počnete da mutite srednjom brzinom.
- Sipajte smesu u podmazan kalup i pecite 45 minuta do sat vremena.
- Pustite da se torta potpuno ohladi u kalupu ili na rešetki za hlađenje.
Pripremite glazuru.
- Čokoladu rastopite u posudi postavljenoj iznad vruće vode. Pobrinite se da dno posude ne dodiruje vodu jer ovo nije kuvanje na pari.
- Kada se čokolada otopi, izvadite posudu iz vode i ostavite da se malo ohladi.
- Dobro umutite šećer u prahu i maslac, a zatim postepeno dodajte pivo i rastopljenu čokoladu u serijama. Nastavite da mutite dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.
- Namažite glazuru na kolač, a zatim pospite iseckane orahe po vrhu.
- Sačekajte da se glazura stegne i učvrsti pre serviranja.

- Težina: laka
- Porcija: 8
- Vreme pripreme: 30 minuta
- Vreme kuvanja: 60 minuta
Sastojci.
2 velika manga, oljuštena i očišćena od koštica | 50 g šećera u prahu |
5 mahuna zelenog kardamona, bez ljuske | 4 kašike crnog ruma |
2 velike limete | 400 ml pavlake za mućenje |
Metoda.
- Ispasirajte jedan mango.
- Isecite drugi mango na kockice i premažite šećerom u prahu.
- Sipajte pire od manga u čaše, a zatim stavite kocke manga preko pirea.
- Sameljite seme iz mahuna zelenog kardamona u prah.
- U činiji pomešajte sok od limete, rum i kardamom u prahu.
- U posebnoj posudi, umutite pavlaku.
- Sipajte mešavinu kardamoma, limete i ruma u pavlaku tokom procesa mućenja.
- Stavite mešavinu šlaga preko pirea od manga.
- Na kraju ukrasite koricom limete.