Tehnike kuvanja tako blage da čak i vitamini ostaju na večeri.
Način na koji kuvate može imati veliki uticaj na sadržaj hranljivih sastojaka u jelu. To se dešava zbog toga što su vitamini osetljivi na toplotu i izloženost vazduhu – naročito vitamin C, svi B vitamini i folati. Ovaj gubitak hranljivih sastojaka povećava se prilikom dugog kuvanja ili kuvanja na visokim temperaturama. Ipak, postoje mnoge tehnike kuvanja kojima se skraćuje vreme kuvanja, smanjuje temperatura kao i potrebna količina vode. Saznajte više o tehnikama kuvanja kojima se hranljivi sastojci zadržavaju u jelu i zbog kojih svi vitamini ostaju na večeri.
#1: Kuvanje na pari.
Kuvanje na pari najblaži je i najzdraviji način pripreme hrane. Vrela para kuva hranu posebno blago, što znači da vredni vitamini i minerali ostaju sačuvani. Ukusi mogu potpuno da se osete, a povrće zadržava svoju boju. Ukratko, ukoliko želite da kuvate na najzdraviji mogući način, kuvanje na pari odgovarajuća je tehnika za vas.
#2: Grilovanje.
Grilovanjem povrće maksimalno zadržava hranljive sastojke, a hrana zadržava svoj pravi ukus. Da bi hrana zadržala što više hranljivih sastojaka, važno je da je ne zagrevate previše. Postavite povrće na pleh za grilovanje i premažite ga maslinovim uljem. To pomaže u razbijanju zidova biljnih ćelija, oslobađajući više antioksidanata, dok maslinovo ulje pomaže našem telu da apsorbuje karotenoide.
#3: Pečenje ili roštiljanje.
Pečenje ili roštiljanje odličan je način da povrće dobije bogat ukus. Pre pečenja, povrće premažite maslinovim uljem ili uljem uljane repice i uživajte u hranljivim sastojcima šargarepa, krompira i crnog luka.
#4: Sotiranje.
Sotiranje – tehnika pripreme hrane sa malom količinom ulja ili masti u plitkom tiganju na relativno visokoj temperaturi – može biti dobar izbor za pripremu određenog povrća. Kelj na primer sadrži polifenole, mikronutrijente koji jačaju naš imuni sistem i karotenoide koji su snažni antioksidansi. Oni se zadržavaju prilikom sotiranja, a gube se prilikom kuvanja ili kuvanja na pari.
#5: Priprema u mikrotalasnoj rerni.
Kuvanje u mikrotalasnoj rerni nije samo brz način pripreme jela već i dobar način očuvanja hranljivih sastojaka kao što je vitamin C u povrću. Priprema hrane u mikrotalasnoj rerni ističe se po kratkom vremenu kuvanja i po tome što pomaže hrani da zadrži svoj pun ukus.