Tehnike kuvanja tako blage da čak i vitamini ostaju na večeri.

Način na koji kuvate može imati veliki uticaj na sadržaj hranljivih sastojaka u jelu. To se dešava zbog toga što su vitamini osetljivi na toplotu i izloženost vazduhu – naročito vitamin C, svi B vitamini i folati. Ovaj gubitak hranljivih sastojaka povećava se prilikom dugog kuvanja ili kuvanja na visokim temperaturama. Ipak, postoje mnoge tehnike kuvanja kojima se skraćuje vreme kuvanja, smanjuje temperatura kao i potrebna količina vode. Saznajte više o tehnikama kuvanja kojima se hranljivi sastojci zadržavaju u jelu i zbog kojih svi vitamini ostaju na večeri.

Kuvanje na pari najblaži je i najzdraviji način pripreme hrane.

#1: Kuvanje na pari.

Kuvanje na pari najblaži je i najzdraviji način pripreme hrane. Vrela para kuva hranu posebno blago, što znači da vredni vitamini i minerali ostaju sačuvani. Ukusi mogu potpuno da se osete, a povrće zadržava svoju boju. Ukratko, ukoliko želite da kuvate na najzdraviji mogući način, kuvanje na pari odgovarajuća je tehnika za vas.

Više informacija o parnim rernama

Grilovanjem povrće maksimalno zadržava hranljive sastojke, a hrana zadržava svoj pravi ukus.

#2: Grilovanje.

Grilovanjem povrće maksimalno zadržava hranljive sastojke, a hrana zadržava svoj pravi ukus. Da bi hrana zadržala što više hranljivih sastojaka, važno je da je ne zagrevate previše. Postavite povrće na pleh za grilovanje i premažite ga maslinovim uljem. To pomaže u razbijanju zidova biljnih ćelija, oslobađajući više antioksidanata, dok maslinovo ulje pomaže našem telu da apsorbuje karotenoide.

Pronađite savršen dodatni pribor za grilovanje

Pečenje ili roštiljanje odličan je način da povrće dobije bogat ukus.

#3: Pečenje ili roštiljanje.

Pečenje ili roštiljanje odličan je način da povrće dobije bogat ukus. Pre pečenja, povrće premažite maslinovim uljem ili uljem uljane repice i uživajte u hranljivim sastojcima šargarepa, krompira i crnog luka.

Sotiranje – tehnika pripreme hrane sa malom količinom ulja ili masti u plitkom tiganju na relativno visokoj temperaturi – može biti dobar izbor za pripremu određenog povrća.

#4: Sotiranje.

Sotiranje – tehnika pripreme hrane sa malom količinom ulja ili masti u plitkom tiganju na relativno visokoj temperaturi – može biti dobar izbor za pripremu određenog povrća. Kelj na primer sadrži polifenole, mikronutrijente koji jačaju naš imuni sistem i karotenoide koji su snažni antioksidansi. Oni se zadržavaju prilikom sotiranja, a gube se prilikom kuvanja ili kuvanja na pari.

Kuvanje u mikrotalasnoj rerni nije samo brz način pripreme jela već i dobar način očuvanja hranljivih sastojaka kao što je vitamin C u povrću.

#5: Priprema u mikrotalasnoj rerni.

Kuvanje u mikrotalasnoj rerni nije samo brz način pripreme jela već i dobar način očuvanja hranljivih sastojaka kao što je vitamin C u povrću. Priprema hrane u mikrotalasnoj rerni ističe se po kratkom vremenu kuvanja i po tome što pomaže hrani da zadrži svoj pun ukus.

MyBosch

Prijavite se besplatno i uživajte u mnogim pogodnostima!

Naš servis

Izvanredan servis – pre i nakon kupovine.

011 35 37 008

Iskusite Bosch

Otkrijte kvalitet, savršenost i pouzdanost.

Pronađite prodajni objekat

Pronađite prodajne objekte blizu vas!