Postupna priprema rerne.
Razmišljajte o svojoj novoj rerni kao o lepom komadu mesa. Ima mnogo potencijala, ali mora da se očisti i skuva pre nego što bude pripremljen. Vodićemo vas kroz korake kako da do toga dođete – i održavate rernu doteranom i pripremljenom za savršenstvo.

Početno brisanje rerne.
Tek pristigla iz fabrike, vaša rerna još uvek nije pogodna za hranu. Potrebno je obrisati unutrašnjost uređaja kako bi se uklonili zaštitni uljani premaz koji se koristi u procesu proizvodnje i sve druge hemikalije. Rešetke i plehove takođe treba temeljno oprati vodom sa sapunicom i krpom za posuđe ili mekom četkom. Na kraju, zagrejte prazan aparat da biste spalili sve hemijske ostatke i uklonili miris nove rerne. Detaljna uputstva o ovom postupku potražite u priručniku za upotrebu.

Čistoća je podjednako važna kao i fantastičan ukus.
Malo nege održava rernu u dobrom stanju. Čišćenje prosute i isprskane hrane nakon što se unutrašnjost ohladi sprečava njihovo pečenje ili opasnost od požara. Pored toga, besprekorno čista rerna je efikasna rerna jer može da distribuira toplotu za ravnomernije pečenje. Osim toga, niko ne želi da se na današnjoj torti oseti miris sinoćnjeg pečenja ili karija. Imajte na umu sledeće tačke kada se bavite čišćenjem masnoća ili prljavština i konsultujte priručnik za savete o čišćenju vašeg konkretnog modela.
- Izbegavajte jake hemikalije i koristite samo preporučene deterdžente i pribor.
- Nikada ne koristite abrazivne sunđere na rernama sa funkcijom EcoClean, jer oni mogu oštetiti premaz.
Najbolji oblik kuvanja? Prati funkciju rerne.
Nova tehnologija, novi trikovi. To znači da možete pronaći male razlike u omiljenim starim funkcijama grejanja ili pronaći nove, kao što su PerfectBake, PerfectRoast sonda za meso, dodata para ili AutoPilot , koje ćete istražiti. Kao rezultat toga, jela koja su vam bila izazovna u prošlosti sada će ispasti savršeno svaki put. Da bismo vam pomogli da maksimalno iskoristite svoju novu rernu, objašnjavamo osnovna podešavanja toplote, kao i koje podešavanje je najbolje za koje jelo.

3D/4D kuvanje, 30–250 °C.
Ventilator ravnomerno raspoređuje toplotu iz grejača u obliku prstena na zadnjem zidu tako da je moguće pečenje peciva ili mesa na jednom ili više nivoa.

Gornje/donje grejanje, 30–250 °C.
Toplota koja se ravnomerno emituje odozgo i odozdo daje odlične rezultate u tradicionalnom pečenju peciva ili mesa na jednom nivou. Ova vrsta zagrevanja je posebno dobra za kolače sa sočnim prelivima.

Blago kuvanje na vrućem vazduhu, 125–250 C.
Blago kuvajte odabrana jela na jednom nivou bez prethodnog zagrevanja. Ventilator ravnomerno raspoređuje toplotu iz prstenastog grejača na zadnjem zidu. Hrana se kuva u fazama koristeći preostalu toplotu. Uvek držite vrata uređaja zatvorena tokom kuvanja. Ova vrsta grejanja se koristi za određivanje potrošnje energije u režimu recirkulacije vazduha i klase energetske efikasnosti.

Prženje na vrućem vazduhu, 30–250 °C.
Kuvanje dok hrana ne postane hrskava, na jednom nivou sa malo masnoće. Posebno pogodno za hranu koja se obično prži na ulju, npr. čips. Ventilator cirkuliše toplotu iz grejača roštilja oko hrane velikom brzinom, a izduvni vazduh se izbacuje snažnije.

Blago gornje/donje grejanje, 150–250 °C.
Toplota se emituje odozgo i odozdo za blago kuvanje odabranih jela. Ova vrsta grejanja se koristi za merenje potrošnje energije u konvencionalnom režimu.

Roštiljanje sa cirkulacijom vazduha, 30–250 °C.
Roštiljanje živine, cele ribe i većih komada mesa. Grejač i ventilator naizmenično se uključuju i isključuju. Ventilator raspoređuje topao vazduh oko hrane.

Roštilj za celu površinu.
Roštiljajte pljosnate namirnice kao što su biftek i kobasice, pravite tost ili gratinirajte namirnice. Celo područje ispod roštilja se zagreva.
Podešavanja roštilja: 1 = niska, 2 = srednja, 3 = visoka.

Roštilj za središnju površinu.
Kuvajte male količine, kao što su biftek i kobasice, pecite tost ili gratinirajte male količine namirnica ispod centralnog dela roštilja.
Podešavanja roštilja: 1 = niska, 2 = srednja, 3 = visoka.

Postavka za pripremu pice, 30–250 °C.
Donji grejač i prstenasti grejač u zadnjem zidu pripremaju picu ili namirnice koje zahtevaju toplotu odozdo.

Intenzivnо grejanje, 30–250 °C.
Pripremite jela sa hrskavom podlogom koristeći toplotu koja se emituje odozgo i intenzivnije odozdo.

Sporo kuvanje, 70–120 °C.
Polako i blago kuvajte zapečene, mekane komade mesa u nepoklopljenom sudu. Toplota niske temperature ravnomerno se emituje odozgo i odozdo.

Sušenje hrane, 30–130 °C.
Sušite bilje, voće ili povrće

Donje grejanje, 30–250 C.
Toplota se generiše odozdo za završno pečenje ili kuvanje na pari.

Održavanje toplote, 50–100 C.
Održavanje toplote skuvane hrane.

Zagrevanje tanjira, 30–90 C.
Prethodno zagrevanje posuđa.

Otapanje, 30–60 C.
Blago odmrzavajte smrznutu hranu.

Podgrevanje, 80–80 C.
Blago podgrejte jela u tanjiru i pečena jela pomoću pare kako se hrana ne bi osušila.

Para plus, 30–120 C.
Blago pripremajte povrće, meso, ribu i žitarice na pari. Takođe je pogodan za ceđenje voća i blanširanje hrane. Da biste smanjili vreme kuvanja, kuvajte izdržljivije namirnice na pari na temperaturi iznad 100 °C.

Narastanje testa, 30–50 °C.
Testo sa kvascem će narasti znatno brže nego na sobnoj temperaturi, a površina testa se neće osušiti.