Proširite svoj repertoar vitamina.

Vaša intuicija vam govori da treba da se opredelite za topao obrok? To je zato što kuvanje olakšava varenje hrane i poboljšava apsorpciju hranljivih materija. Međutim, mnogi vitamini se rastvaraju u vodi i osetljivi su na visoke temperature, kao i na produženo vreme kuvanja. Pre svega, vitamin C, svi vitamini grupe B i folati osetljivi su na toplotu. Iz tog razloga, metode koje skraćuju vreme kuvanja, temperaturu i količinu vode obično su zdravije. Ovde istražujemo različite tehnike koje čuvaju hranljive materije.

Kuvanje na pari.
Roštiljanje.
Pečenje.
Sotiranje.
Priprema pomoću mikrotalasa.
Prženje.

Zaboravite na kašu. Otkrijte ljubav ka povrću vašu.

Znate da je dobro za vas, ali da li ste vi dobri prema njemu? Povrće je lako prekomerno skuvati jer je izuzetno osetljivo na toplotu. Ali to ne samo da ga čini neprijatno kašastim i bezbojnim, već i uništava mnogo zdravih hranljivih materija. Tajna posluživanja hrskavog povrća jarkih boja leži u vremenu. Bilo da kuvate klasično, na pari ili sotirate, pažljivo gledajte na sat i proveravajte boju. Uz našu pomoć, svako povrće ćete pripremiti tako da bude ukusno.

Krupni plan kockica leda.

Led održava lisnato povrće u dobrom stanju.

Isključili ste toplotu, ali se lisnato povrće kuvano na pari ili u vodi i dalje pari. U stvari, nastaviće da se kuva dok se ne ohladi. Da biste bili sigurni da neće izgubiti ukus, teksturu ili boju, morate da ga šokirate u ledenoj kupki. To je samo posuda za mešanje napunjena ledom, sa dovoljno vode da ga pokrije i 1/2 kašičice soli. Potrebno je samo da ostavite povrće jedan minut, a ono će dodati finu hrskavost salati, čak i ako ga dodate tek nekoliko sati kasnije.

Drvena površina sa posudom sa uljem pored žutih cvetova.

U redu, hajde da izaberemo odgovarajuće ulje.

Iako masti treba da čine samo mali deo vaše ishrane, od suštinskog je značaja da vaše telo bude dobro podmazana mašina. Ipak, neke masnoće su korisnije od drugih. Po pravilu, zdravija su tečna ulja i ulja koja su na biljnoj bazi. Problem je u tome što se mnoga od najzdravijih, kao što je maslinovo ulje, razgrađuju kada toplota kuvanja premaši njihovu tačku dimljenja – temperaturu na kojoj isparavaju. U tom procesu mogu osloboditi štetne slobodne radikale i hemikalije koje hrani daju spaljen, gorak ukus. Da biste lakše izabrali ulja koja odgovaraju vašim metodama kuvanja i profilu ukusa hrane, pogledajte našu prezentaciju.

Prepolovljen avokado napunjen uljem u kriški bez koštice stoji pored male posude sa uljem.

Ulje avokada.

Obično jarko do blago zelene boje, ovo ulje ima blag, orašast ukus i blago voćnu aromu avokada. Ne samo da je prepuno zdravih mononezasićenih masnih kiselina, već je i bogato kalijumom, vitaminima A, E i D. Povrh svega, njegova visoka tačka dimljenja od 271 °C čini ga idealnim za sve vrste prženja.

Flaša ulja sa čepom od plute stoji na drvenom stolu pored cvetova uljane repice vezanih trakom.

Ulje uljane repice.

Zahvaljujući svom laganom i neutralnom ukusu, ulje uljane repice zlatne boje generalno se smatra višenamenskim uljem. Sa visokim sadržajem omega 3s i alfa linoleinske kiseline, ova mononezasićena mast se smatra zdravijom od ulja sa zasićenim masnim kiselinama ili trans mastima. Osim toga, ulje uljane repice ima visoku tačku dimljenja od 204 °C i generalno je pristupačno. Preporučujemo da ga koristite generalno za kuvanje, ali ono nije dobar izbor za prelive jer je praktično bez ukusa i neće učiniti salatu zanimljivijom.

Pola kokosa stoji pored male staklene tegle i drvene kašike napunjene kokosovim mesom.

Kokosovo ulje.

Bezbojnom, ali veoma mirisnom ulju ekstrahovanom iz kokosovog mesa porasla je popularnost tokom proteklih nekoliko godina jer ga vegani koriste umesto putera i drugih životinjskih masti. Kao i takve masti, ovo ulje takođe ima visoku koncentraciju zasićenih masnih kiselina pa ga treba konzumirati umereno. Sa svojim prirodno slatkim ukusom i niskom tačkom dimljenja od 177 °C, kokosovo ulje je savršeno za pečenje, kao i za sotiranje na nižim temperaturama.

Staklena flaša ulja stoji pored oljuštenih klipova kukuruza.

Kukuruzno ulje.

Zahvaljujući veoma visokoj tački dimljenja, kukuruzno ulje je pravi izbor za duboko prženje i jedno od najčešće korišćenih ulja u domaćoj i industrijskoj pripremi hrane. Iako je bogato omega 6 masnim kiselinama, fitosterolima i vitaminom E, ovo visoko rafinisano ulje se smatra jednim od najnezdravijih. Idealno je za duboko prženje, izradu margarina i kao zamena za puter u pečenju, ali njegov neutralan ukus je manje privlačan u prelivima za salatu.

Imate li još pitanja? Imamo odgovore za vas.

Pribavite tačne informacije.

Unesite svoj E-Nr. i preuzmite priručnik za upotrebu vašeg aparata kako biste imali sve specifijacije aparata na dohvat ruke.

Preuzmite priručnik

Tiganji i još mnogo toga za sve kulinarske planove.

Uz odgovarajući pribor, uspeh je zagarantovan. Istražite naš asortiman tiganja, polica i još mnogo toga za vašu rernu ili ploču za kuvanje.

Dodatni pribor za rerne

Bosch servisni asistent.

Ne prepuštajte ništa slučaju zahvaljujući svim informacijama. Unesite E-Nr. vašeg modela u asistenta za aparate i saznajte sve relevantne informacije koje se odnose na određeni proizvod, od uputstava za upotrebu do stručnih saveta za rešavanje problema i održavanje.

Idi na servisnog asistenta

Nema prljavštine – nema problema.

Kada dođe do nereda sa hranom, aparat ne može da radi najbolje. Zahvaljujući našim specijalno formulisanim proizvodima za čišćenje, rerne, ploče za kuvanje i aspiratori mogu da izgledaju i rade onako kako bi trebalo.

Sredstva za čišćenje

MyBosch

Prijavite se besplatno i uživajte u mnogim pogodnostima!

Naš servis

Izvanredan servis – pre i nakon kupovine.

011 35 37 008

Iskusite Bosch

Otkrijte kvalitet, savršenost i pouzdanost.

Pronađite prodajni objekat

Pronađite prodajne objekte blizu vas!