Novi uređaji za kuvanje mogu vam pomoći da stvorite nove navike u ishrani malo pomalo – i zalogaj po zalogaj. Uz našu pomoć, naučićete o funkcijama kuvanja u rerni i na ploči za kuvanje, kao i o tome koliko su one pogodne za pripremu zdravih sastojaka za jela koja su hranljiva i ukusna.
Vaša intuicija vam govori da treba da se opredelite za topao obrok? To je zato što kuvanje olakšava varenje hrane i poboljšava apsorpciju hranljivih materija. Međutim, mnogi vitamini se rastvaraju u vodi i osetljivi su na visoke temperature, kao i na produženo vreme kuvanja. Pre svega, vitamin C, svi vitamini grupe B i folati osetljivi su na toplotu. Iz tog razloga, metode koje skraćuju vreme kuvanja, temperaturu i količinu vode obično su zdravije. Ovde istražujemo različite tehnike koje čuvaju hranljive materije.
Kuvanje na pari san je svake osobe koja je posvećena zdravlju. Kuvanje brokolija na pari na temperaturi višoj od 100 °C zadržava do 54% više hranljivih materija i čak 10% dodatnog vitamina C, u poređenju sa konvencionalnim metodama kuvanja. 1 Pored toga što nežno čuva prirodno bogatstvo hrane, vodena para takođe proizvodi odličnu teksturu. Riba će biti meka i sočna, dok će povrće ostati čvrsto i hrskavo. Jedina mana je što ne poboljšava ukuse na način na koji to čini kuvanje sa uljem. Srećom, postoji jednostavno rešenje – marinada, na primer kašika biljnog pesta ili lepljivog terijaki sosa sa malo limunovog soka. Pomešajte povrće i sos u činiji, pazeći da sve bude dobro premazano. Takođe imajte na umu: uvek začinite solju i biberom nakon kuvanja na pari.
1 Bosch Steam Function Plus u poređenju sa kuvanjem u ključaloj vodi, rezultati testa Univerziteta u Hohenhajmu 5/2022 i 10/2022.
Bosch rerne sa funkcijom Steam Plus mogu da kuvaju pomoću vodene pare na temperaturi do 120 °C. Vaša jela biće gotova u najkraćem roku – krompir je spreman i do 35% brže, dok boranija i šargarepa mogu biti na vašem tanjiru za samo 50% uobičajenog vremena. 2 Čak iako vaša rerna nema ovu funkciju, ipak možete da kuvate na pari. Tradicionalne glinene posude, kao što su tagine, cazuela, donabe ili römertopf, apsorbuju vodu i ispuštaju je kao paru u rerni.
Umesto toga, možete da koristite i ploču za kuvanje. Moraćete da dodate umetak za kuvanje na pari sa posebnom rešetkom koja drži hranu iznad nivoa vode tako da se ona kuva na pari koja isparava. Voda treba da bude duboka samo 1–2 cm tako da hrana u umetku ne dođe u kontakt sa njom, čak i kada počne da ključa. Zatim lagano smanjite temperaturu i čvrsto zatvorite poklopac. Hrana će biti spremna za nekoliko minuta.
2 Steam Function Plus u poređenju sa parom na 100 °C, test BSH laboratorije.
Da li ste znali da rernu ili ploču za kuvanje možete da koristite kao roštilj u zatvorenom prostoru? Iako ne bi trebalo da bude dima – ili dimnog ukusa – vaša hrana se kuva na istoj vrsti intenzivne toplote. Iz tog razloga, važno je koristiti specijalne plehove za roštilj u rerni sa rešetkom sa prorezima koja omogućava da masnoća kaplje u donji deo pleha kako se ne bi zapalila. Kanali u našoj indukcionoj rešetkastoj ploči za ploče za kuvanje sa funkcijom FlexInduction ili CombiZone rade nešto slično. Šta god da izaberete, dobra vest je da priprema životinjske masti na ovaj način predstavlja zdrav način uživanja u mesu. Takođe je dobra opcija za povrće jer će se većina vitamina zadržati sve dok ne podesite previsoku temperaturu. Premazivanje povrća maslinovim uljem takođe pomaže u omekšavanju ćelijskih zidova, čime se oslobađa više antioksidanasa i olakšava apsorpcija karotenoida.
Zbog intenzivne toplote koja se koristi, roštiljanje je generalno prilično brzo. Da biste sprečili zagorevanje hrane, potrebno je da je pažljivo posmatrate i okrenete nekoliko puta. Delovi povrća koji se nalaze najbliže toploti trebalo bi da dobiju tamniju koricu za tren oka, dok će se veći, deblji komadi živine peći duže. Da biste bili sigurni da će se ispeći u rerni i da neće zagoreti, moraćete da izaberete niže podešavanje i postavite pleh za roštilj na drugu ili treću rešetku. Podešavanjem vremena, temperature i položaja možete da pripremite meso baš onako kako želite. Za slabo pečeno ili srednje pečeno roštiljajte kraće pod jakom toplotom. Niže temperature i duži periodi će osigurati da nema ružičaste boje kada sečete govedinu ili jagnjetinu. Isti principi primenjuju se i na tiganje za grilovanje.
Kada pripremate pečenje može se činiti kao da se pravite važni, ali rezultati govore sami za sebe. Na temperaturama od 150 °C i više, ovaj metod kuvanja na suvom vrućem vazduhu karamelizuje i peče hranu, poboljšava ukuse i stvara ukusnu koricu. Gubici vitamina, uključujući vitamin C, minimalni su tokom pečenja, ali duže vreme kuvanja može imati veći uticaj na vitamine grupe B. Imajući to u vidu, bolje je nakratko peći sastojke na visokim temperaturama nego duže vreme. Povrće se naročito može raspasti ako se predugo peče.
Želite najbolje pečenje? Hrana bogata proteinima, kao što su jela od mesa, ribe i jaja, kao i povrće i krompir, prave su zvezde trpeze kada se ispeku. Budući da nivo stvaranja braon korice zavisi od vašeg izbora ulja, ono je takođe ključno za postizanje tog oduševljenja. Potrebno vam je ulje sa visokom tačkom dimljenja bez vode kako hrana ne bi bila gorka i zagorela ili proizvodila štetne hemikalije. Gi (pročišćen maslac), ulje avokada, suncokreta, uljane repice ili kikirikija najbolji su izbor. Vaš izbor hrane za pečenje je mnogo širi. Ukoliko vaša rerna ima funkciju Perfect Roast, ne zaboravite da koristite sondu za meso kako biste tačno znali kada je vaše jelo savršeno mekano.
Da li morate da kuvate radnim danom? Sotirajte! Sve što vam je potrebno za ovu jednostavnu tehniku pripreme na šporetu je plitak tiganj, mala količina ulja ili masti i relativno visoka temperatura. Savršeno je za povrće, kao što je kelj, jer čuva moćne antioksidante u ovom lisnatiom zelenom povrću, koji bi se izgubili prilikom klasičnog kuvanja ili kuvanja na pari. Dobri kandidati su i pečurke, tikvice, šargarepa kao i veoma sveža, čvrsta riba i šnite od mesa. Ali izbegavajte sotiranje mlevenog mesa, koje mora biti dobro pečeno da bi se eliminisale potencijalne bakterije.
Sotiranje je suštinski jednostavno, ako imate na umu nekoliko osnovnih saveta. Za početak, isecite hranu na male trake ili komade. Zatim zagrejete masnoću. Zapamtite, potrebna je mala količina. Potrebno je samo da podmažete tiganj. A budući da je sotiranje proces visoke toplote, trebalo bi da koristite samo masti i ulja sa veoma visokim tačkama dimljenja. Iz tog razloga, maslac nije idealan i bolje je da koristite suncokretovo ulje ili ulje uljane repice. Kada se ulje zagreje, dodajte sastojke, ali nemojte prepuniti tiganj. Bolje obradite manje porcije odjednom, tako da se hrana kuva brzo i ravnomerno. Da biste to postigli, moraćete da okrenete namirnice, bilo špatulom ili protresanjem – odgurnite tiganj od sebe, a zatim brzo povucite nazad tako da se sadržaj okrene u vazduhu.
Morate brzo na nahranite sebe (ili druge)? Teško je da nešto može da nadmaši brzinu kuvanja pomoću mikrotalasa. Pored toga, tako se čuvaju hranljive materije, poput vitamina C u povrću kao i antioksidansi u pečurkama i belom luku. Naše rerne iz serije 8 ne samo da se mogu pohvaliti klasičnom funkcijom mikrotalasa za zagrevanje šolje mleka, već je i inteligentno kombinuju sa konvencionalnim režimima zagrevanja, tako da možete brzo da pečete meso, peciva ili podgrevate jela. Kao rezultat toga, uštedeće vam vreme i struju – uz zadržavanje ukusa.
Samo trenutak, zar prženje nije isto što i sotiranje? Tačno je da su veoma slični – za prženje u tiganju zapravo se koristi ista minimalna količina ulja kao za sotiranje. Ali tiganj se zagreva na nešto nižu temperaturu. To je zato što hrana pripremljena na ovaj način, uključujući pileća prsa, biftek, svinjske kotlete i riblje filete, nije isečena, a većim komadima je potrebno više vremena da se isprže. Dok se to dešava, ne želite da spoljašnji deo zagori. S tim u vezi, uverite se da je ulje ipak dovoljno vruće da se vlaga u hrani pretvori u paru. Ovo je važno kako hrana ne bi upila ulje. A to važi i za druge vrste prženja za koje se koristi više ulja:
Plitko prženje zahteva malo više ulja nego prženje u tiganju – dovoljno da dođe do polovine ivica namirnice. Zatim treba da je okrenete tako da se isprži sa obe strane.
Duboko prženje zahteva dovoljno ulja da potpuno potopite sve što pržite. Kao rezultat toga, nema potrebe da namirnicu okrećete.
Budući da prženje na vrućem vazduhu ne samo da dramatično smanjuje kalorije, već može smanjiti i neke druge štetne efekte prženja hrane, postalo je veoma popularno. Ako vaša nova Bosch rerna ima funkciju prženja na vrućem vazduhu, ne treba vam čak ni dodatni uređaj za pripremu čipsa od krompira ili svežeg povrća. Jednostavno stavite tanko narezani krompir ili drugo korenasto povrće u pleh za prženje na vrućem vazduhu i roštiljanje, dodajte malo ulja i izaberite prženje na vrućem vazduhu. Uskoro ćete udobno grickati čips ispred TV-a.
Zaboravite na kašu. Otkrijte ljubav ka povrću vašu.
Znate da je dobro za vas, ali da li ste vi dobri prema njemu? Povrće je lako prekomerno skuvati jer je izuzetno osetljivo na toplotu. Ali to ne samo da ga čini neprijatno kašastim i bezbojnim, već i uništava mnogo zdravih hranljivih materija. Tajna posluživanja hrskavog povrća jarkih boja leži u vremenu. Bilo da kuvate klasično, na pari ili sotirate, pažljivo gledajte na sat i proveravajte boju. Uz našu pomoć, svako povrće ćete pripremiti tako da bude ukusno.
Za hrskave cvetiće brokolija kuvajte ih u vodi 10–15. min, kuvajte na pari 5–10 min. ili sotirajte u tiganju 5–8 min.
Narezane šargarepe.
Da bi šargarepe zadržale boju, hranljive sastojke i hrskavost, kuvajte ih u vodi 5–10 min., kuvajte na pari 4–5 min. ili sotirajte 3–4 min.
Ljubičasti patlidžani isečeni na četvrtine.
Sačuvajte tu lepu ljubičastu nijansu kuvanjem u vodi 5–10 min., kuvanjem na pari 5–6 min. ili sotiranjem 3–4 min.
Narezane paprike babure.
Iako su u početku čvrste, brzo omekšaju. Za slatku poslasticu sotirajte ih 2–3 min. ili ih kuvajte u vodi 4–5 min. ili na pari 2–4 min.
Spanać.
Sotirajte mlitavo lišće s belim lukom u maslinovom ulju 3 minuta. Kuvajte u vodi 2–5 minuta (bez zelene boje) ili na pari 5–6 minuta.
Narezane tikve.
Uvek slatke i otporne na vaše greške. Pržite 3–4 minuta u tiganju ili kuvajte u šerpi ili na pari 5–10 min. za savršene kriške u salati.
Lisnato povrće (kineski kupus, kelj).
Stabljikama je potrebno više vremena, pa ih prvo kuvajte na pari 2-3 minuta. Dodajte lišće i kuvajte još 3 minuta.
Bundeve.
Izaberite slatku bundevu ili bundevu za pite sa slatkim, glatkim mesom i pripremite je kao tikvu kako biste istakli njene prirodne ukuse.
Led održava lisnato povrće u dobrom stanju.
Isključili ste toplotu, ali se lisnato povrće kuvano na pari ili u vodi i dalje pari. U stvari, nastaviće da se kuva dok se ne ohladi. Da biste bili sigurni da neće izgubiti ukus, teksturu ili boju, morate da ga šokirate u ledenoj kupki. To je samo posuda za mešanje napunjena ledom, sa dovoljno vode da ga pokrije i 1/2 kašičice soli. Potrebno je samo da ostavite povrće jedan minut, a ono će dodati finu hrskavost salati, čak i ako ga dodate tek nekoliko sati kasnije.
Iako masti treba da čine samo mali deo vaše ishrane, od suštinskog je značaja da vaše telo bude dobro podmazana mašina. Ipak, neke masnoće su korisnije od drugih. Po pravilu, zdravija su tečna ulja i ulja koja su na biljnoj bazi. Problem je u tome što se mnoga od najzdravijih, kao što je maslinovo ulje, razgrađuju kada toplota kuvanja premaši njihovu tačku dimljenja – temperaturu na kojoj isparavaju. U tom procesu mogu osloboditi štetne slobodne radikale i hemikalije koje hrani daju spaljen, gorak ukus. Da biste lakše izabrali ulja koja odgovaraju vašim metodama kuvanja i profilu ukusa hrane, pogledajte našu prezentaciju.
Obično jarko do blago zelene boje, ovo ulje ima blag, orašast ukus i blago voćnu aromu avokada. Ne samo da je prepuno zdravih mononezasićenih masnih kiselina, već je i bogato kalijumom, vitaminima A, E i D. Povrh svega, njegova visoka tačka dimljenja od 271 °C čini ga idealnim za sve vrste prženja.
Zahvaljujući svom laganom i neutralnom ukusu, ulje uljane repice zlatne boje generalno se smatra višenamenskim uljem. Sa visokim sadržajem omega 3s i alfa linoleinske kiseline, ova mononezasićena mast se smatra zdravijom od ulja sa zasićenim masnim kiselinama ili trans mastima. Osim toga, ulje uljane repice ima visoku tačku dimljenja od 204 °C i generalno je pristupačno. Preporučujemo da ga koristite generalno za kuvanje, ali ono nije dobar izbor za prelive jer je praktično bez ukusa i neće učiniti salatu zanimljivijom.
Bezbojnom, ali veoma mirisnom ulju ekstrahovanom iz kokosovog mesa porasla je popularnost tokom proteklih nekoliko godina jer ga vegani koriste umesto putera i drugih životinjskih masti. Kao i takve masti, ovo ulje takođe ima visoku koncentraciju zasićenih masnih kiselina pa ga treba konzumirati umereno. Sa svojim prirodno slatkim ukusom i niskom tačkom dimljenja od 177 °C, kokosovo ulje je savršeno za pečenje, kao i za sotiranje na nižim temperaturama.
Zahvaljujući veoma visokoj tački dimljenja, kukuruzno ulje je pravi izbor za duboko prženje i jedno od najčešće korišćenih ulja u domaćoj i industrijskoj pripremi hrane. Iako je bogato omega 6 masnim kiselinama, fitosterolima i vitaminom E, ovo visoko rafinisano ulje se smatra jednim od najnezdravijih. Idealno je za duboko prženje, izradu margarina i kao zamena za puter u pečenju, ali njegov neutralan ukus je manje privlačan u prelivima za salatu.
Ne prepuštajte ništa slučaju zahvaljujući svim informacijama. Unesite E-Nr. vašeg modela u asistenta za aparate i saznajte sve relevantne informacije koje se odnose na određeni proizvod, od uputstava za upotrebu do stručnih saveta za rešavanje problema i održavanje.
Kada dođe do nereda sa hranom, aparat ne može da radi najbolje. Zahvaljujući našim specijalno formulisanim proizvodima za čišćenje, rerne, ploče za kuvanje i aspiratori mogu da izgledaju i rade onako kako bi trebalo.
Želimo da našu internet stranicu prilagodimo vašim potrebama i željama. Za to nam je potrebna vaša pomoć i zbog toga od vas tražimo da odvojite minut svog vremena i popunite kratak upitnik. To će nam pomoći da našu internet stranicu učinimo boljom, transparentnijom i skrojenom po vašoj želji.
Želimo da našu internet stranicu prilagodimo vašim potrebama i željama. Za to nam je potrebna vaša pomoć i zbog toga od vas tražimo da odvojite minut svog vremena i popunite kratak upitnik. To će nam pomoći da našu internet stranicu učinimo boljom, transparentnijom i skrojenom po vašoj želji.