Hvala vam što ste izabrali Bosch aparat za mlevenje. Evo šta treba da znate da biste počeli. .
Pokazaćemo vam koliko je lako sastaviti MultiPower iz serije 4 i koji vam nastavci u čemu pomažu.
Počnite.
Raspakujte mašinu za mlevenje MultiPower iz serije 4 da biste započeli novu eru pripreme hrane. Pokazujemo vam kako je jednostavno sastaviti različite nastavke tako da možete početi za tren oka.
Mašina za mlevenje je konstruisana za intuitivno rukovanje, sa praktičnim idejama za skladištenje i delovima koji se lako čiste.
Spremni ste da počnete? Za inspiraciju smo dodali i neke recepte grupisane po pojedinačnim nastavcima.
Sklapanje nastavaka mašine za mlevenje i recepti.
1. Postavite i pričvrstite komoru za mlevenje
2. Postavite vijak za dovod na komoru za mlevenje
3. Dodajte dvostrana sečiva
4. Postavite izabrani disk
5. Zategnite prstenastu navrtku i poravnajte je sa sigurnosnom bravicom
I na kraju, velika tacna za hranu i potiskivač čine punjenje vašeg uređaja veoma praktičnim.
Hrskave spolja, meke iznutra, ove falafel kuglice pršte od aromatičnih začina i zdravih ukusa.
Nivo težine: Srednji
Dodatni alat: 1 pleh za pečenje
Sastojci za 20 falafela:
250 g leblebija (sušenih)
1 crni luk (oko 50 g)
2 čena belog luka
50 g svežeg peršuna
25 ml limunovog soka
1½ kašičice soli
1 prstohvat crnog bibera (sveže mlevenog)
1 kašičica mlevenog kumina
½ kašičice mlevenog korijandera
1 kašičica praška za pecivo
Nutritivni podaci: Po porciji oko: 47 kcal | 3 g proteina |1 g masti |8 g ugljenih hidrata
Trajanje pripreme: 30 minuta
Ukupno vreme: 12 sati 45 minuta
Metoda:
1
Da biste napravili falafel, ostavite leblebije potopljene najmanje 12 sati. Promenite vodu nakon pola tog vremena.
2
Obložite pleh papirom za pečenje i zagrejte rernu prema uputstvima proizvođača:
Rerna sa ventilatorom: 180 °C
3
Isperite natopljene leblebije, oljuštite crni i beli luk i isecite crni luk na osam komada. Uklonite lišće sa peršuna. Pričvrstite nastavak za mlevenje mesa sa finim perforiranim diskom (3 mm). Stavite posudu ispod izlaznog otvora i postepeno sameljite sve u finu mešavinu pomoću potiskivača (maks. nivo).
4
Pomešajte so, crni biber, mleveni kumin, mleveni korijander i prašak za pecivo u mešavinu. Vlažnim rukama oblikujte 20 kuglica i stavite ih na pleh za pečenje. Pecite falafel kao što je naznačeno:
Nivo tacne 2 (donja trećina) + 4 (gornja trećina)
Rerna sa ventilatorom: 180 °C
Vreme pečenja: oko 25 minuta
Savet: Poslužite ukusne falafele uz različito povrće ili umake: na primer, sa sosom od avokada ili jogurta. Pogledajte naše recepte za humus i salatu od crvenog kupusa za inspiraciju.
Kremast, gladak, prepun živopisnih leblebija, tahinija i osvežavajućeg limuna. Ovaj omiljeni bliskoistočni umak je kulinarski domaći užitak.
Nivo težine: Lak
Specijalni dodatni pribor: 1 posuda
Sastojci za 8 osoba:
400 g leblebija iz konzerve
1 čen belog luka
4 kašike limunovog soka
40 g tahinija
1 kašičica mlevenog kumina
1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
½ kašičice soli
½ kašičice čili pahuljica
Nutritivni podaci: Po porciji oko: 124 kcal | 4 g proteina |5 g masti | 14 g ugljenih hidrata
Trajanje pripreme: 5 minuta
Ukupno vreme: 10 minuta
Metoda:
1
Ocedite leblebije i sakupite tečnost. Oljuštite beli luk. Pričvrstite nastavak za mlevenje mesa sa finim perforiranim diskom (3 mm). Stavite posudu ispod izlaznog otvora i sameljite leblebije sa belim lukom u humus pomoću potiskivača (maks. nivo).
2
Dodajte 50 ml vode od leblebija (akvafaba), limunov sok, tahini, mleveni kumin, ekstra devičansko maslinovo ulje, so i čili pahuljice u posudu, mešajte smesu dok ne postane kremasta i ostavite je sa strane dok ne bude spremna za serviranje.
Savet: Uživajte u ovom ukusnom kremastom humusu kao umaku, sa hlebom ili u kombinaciji sa zlatno-smeđim falafelom. Pogledajte naš recept za hrskave falafel kuglice na ovoj stranici.
Zasitne i ukusne, ove vegetarijanske pljeskavice napravljene od povrća i ovsenih pahuljica jednako su ukusne kao i pljeskavice sa mesom.
Nivo težine: Lak
Dodatni alat: posuda, tiganj, spatula sa prorezima
Sastojci za 4 osobe:
½ veze svežeg peršuna
0,25 praziluka (oko 50 g)
1 crni luk (oko 50 g)
1 čen belog luka
1 šargarepa (oko 100 g)
50 g celera
200 g finih ovsenih pahuljica
1 jaje
200 ml vode
1 kašičica soli
2 prstohvata crnog bibera (sveže mlevenog)
Suncokretovo ulje za prženje
Nutritivni podaci: Po porciji oko: 228 kcal | 9 g proteina | 5 g masti | 40 g ugljenih hidrata
Trajanje pripreme: 30 minuta
Ukupno vreme: 45 minuta
Metoda:
1
Iseckajte svež peršun i isecite praziluk na fine kolutiće.
2
Oljuštite crni luk, čen belog luka, šargarepu i celer. Isecite crni luk napola, a celer na trake širine 3 cm. Pričvrstite nastavak za rezanje sa finim valjkom za rezanje. Stavite posudu ispod izlaznog otvora i narežite povrće pomoću potiskivača (min. nivo).
3
Pomešajte ovsene pahuljice, jaje, vodu, so i crni biber u posudi i ostavite da odstoji oko 15 minuta. Sve zajedno ravnomerno promešajte sa povrćem i peršunom.
4
Oblikujte smesu u 4 pljeskavice i pecite sa obe strane u tiganju sa suncokretovim uljem na srednjoj temperaturi oko 7 minuta.
5
Posljužite pljeskavice od povrća kao hamburgere, dodajući željenu lepinju, zelenu salatu, paradajz i sosove.
Savet: Ove pljeskavice su jednako ukusne sa salatom bez lepinja.
Ove začinjene ćufte u ukusnom paradajz sosu donose autentične grčke ukuse na vaš sto.
Nivo težine: Lak
Dodatni alat: 2 posude, veliki tiganj
Sastojci za 4 osobe:
Za ćufte
200 g goveđih prsa
200 g goveđeg filea
1 crni luk (oko 50 g)
2 čena belog luka
30 g panko prezli
1 jaje
½ veze svežeg peršuna
2 kašičice sušenog origana
1 kašičica sušene nane
1 kašičica mlevenog kumina
¼ kašičice čili pahuljica
1 prstohvat mlevenih karanfilića
½ kašičice soli
¼ kašičice crnog bibera (sveže mlevenog)
3 kašike maslinovog ulja (pogodnog za prženje)
Za sos od pardajza
1 čen belog luka
400 g seckanog paradajza u konzervi
½ kašičice cimeta 1 kašičica meda
½ kašičice sušenog origana
½ kašičice sušenog bosiljka
½ kašičice soli
2 prstohvata crnog bibera (sveže mlevenog)
4 pita hleba (oko 60 g svaki za serviranje)
Nutritivni podaci: Po porciji oko: 487 kcal | 22 g proteina | 28 g masti | 33 g ugljenih hidrata
Trajanje pripreme: 30 minuta
Ukupno vreme: 47 minuta
Metoda:
1
Isecite goveđa prsa i file na komade veličine 3 cm. Oljuštite crni i beli luk i isecite crni luk na 8 komada. Pričvrstite nastavak za mlevenje mesa sa srednjim perforiranim diskom (4,5 mm). Stavite posudu ispod izlaznog otvora i sameljite meso, crni luk i čenove belog luka u smesu pomoću potiskivača (maks. nivo) .
2
Stavite panko prezle, jaje i 3 kašike vode u veliku posudu, promešajte i kratko ostavite da odstoji. Dodajte sitno iseckane listove peršuna. Dodajte mleveno meso, sušeni origano, sušenu nanu, mleveni kumin, čili pahuljice, mleveni karanfilić, so i crni biber i sve dobro izmešajte.
3
Vlažnim rukama, oblikujte mleveno meso u 16 kuglica jednake veličine i pržite svaku kuglicu sa svih strana u maslinovom ulju u velikom dubokom tiganju na srednjoj temperaturi 2 minuta. Izvadite ćufte iz tiganja i ostavite sa strane.
4
Da biste napravili sos, oljuštite beli luk i sitno ga iseckajte. Zagrejte tiganj sa iseckanim paradajzom iz konzerve, cimetom, medom, sušenim origanom, bosiljkom, solju i crnim biberom i ostavite da se krčka oko 5 minuta. Dodajte ćufte i pržite ih još 12 minuta ili dok se sos ne zgusne i dok se ćufte ne skuvaju.
5
Rasporedite ćufte u paradajz sosu na tanjire i poslužite sa pita hlebom.
Savet: Kao alternativu mešanom mlevenom mesu možete koristiti i teletinu ili jagnjetinu. Ili dodajte feta sir u sos od paradajza za dodatno kremastu teksturu.
Ove ukusne energetske kuglice, koje se lako prave, pružiće vam brzi nalet energije kada ste u pokretu.
Nivo težine: Lak
Dodatni alat: 2 posude
Sastojci za 20 kuglica :
1 šargarepa (oko 100 g)
80 g badema
40 g oraha
0,5 mahuna vanile
180 g urmi bez koštica
30 g iseckanog kokosa
½ kašičice mlevenog đumbira
1 kašičica mlevenog cimeta
Nutritivni podaci: Na 100 g oko: 358 kcal | 7 g proteina | 21 g masti | 39 g ugljenih hidrata
Trajanje pripreme: 15 minuta
Ukupno vreme: 15 minuta
Metoda:
1
Oljuštite šargarepu. Pričvrstite nastavak za rezanje sa finim valjkom za rezanje. Stavite posudu ispod izlaznog otvora i narežite šargarepu pomoću potiskivača (min. nivo).
2
Pomešajte grubo iseckane bademe i orahe sa semenkama iz mahuna vanile, dodajte urme bez koštica, 15 g iseckanog kokosa, mleveni đumbir i mleveni cimet. Uklonite nastavak za rezanje i pričvrstite nastavak za mlevenje mesa sa srednjim perforiranim diskom (4,5 mm). Stavite posudu ispod izlaznog otvora; sameljite urme i smesu sa šargarepom u gustu, glatku masu pomoću potiskivača (maks. nivo).
3
Oblikujte smesu u 20 kuglica jednake veličine i uvaljajte ih u preostali iseckani kokos. Odmah poslužite ili čuvajte u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi.
Savet: Veoma je lako zameniti sastojke da biste stvorili nove ukuse: na primer, probajte drugo sušeno voće, orašaste plodove i začine ili uvaljajte energetske kuglice u kakao prah ili mlevene orašaste plodove.
Ukusno jelo sa severa Nemačke!
Nivo težine: Lak
Dodatni alat: posuda, tiganj za prženje
Sastojci za 4 osobe:
400 g fileta bakalara
1 crni luk (oko 50 g)
1 jaje
80 g prezli
1 kašika limunovog soka
¼ veze peršuna
½ kašike soli
¼ kašike bibera
Suncokretovo ulje za prženje
Nutritivni podaci: Po porciji oko: 504 kcal | 34 g proteina | 32 g masti | 58 g ugljenih hidrata
Trajanje pripreme: 27 minuta
Ukupno vreme: 27 minuta
Metoda:
1
Da biste napravili riblje pljeskavice, isecite filet bakalara na komade veličine 3 cm. Oljuštite crni luk i isecite ga na 8 komada. Pričvrstite nastavak za mlevenje mesa sa grubim perforiranim diskom (8 mm). Stavite posudu ispod izlaznog otvora i sameljite filet bakalara i crni luk u smesu pomoću potiskivača (maks. nivo).
2
Pomešajte jaje, 40 g prezli, limunov sok, peršun, so i crni biber sa smesom ribe.
3
Oblikujte smesu ribe u 4 riblje pljeskavice i premažite ostatkom prezli. Pržite riblje pljeskavice sa obe strane u serijama u tiganju sa suncokretovim uljem na srednjoj temperaturi oko 3 minuta do zlatno smeđe boje.
Savet: Ove sočne riblje pljeskavice su ukusne ako ih servirate u hrskavoj zemički od integralnog brašna sa remuladom, zelenom salatom i crnim lukom. Ili isprobajte ovaj kulinarski užitak iz severnog regiona Nemačke sa salatom od svežeg krompira.
Sa ovim sočnim goveđim pljeskavicama, priprema vaših omiljenih hamburgera kod kuće ne može biti lakša i ukusnija.
Nivo težine: Lak
Specijalni dodatni pribor: posuda, tiganj za prženje
Sastojci za 4 osobe:
500 g goveđih prsa
1 crni luk (oko 50 g)
1 čen belog luka
1 jaje
2 kašike prezli
1 kašičica srednje ljutog senfa
1 kašičica pirea od paradajza
1 kašičica soli
¼ kašičice sveže mlevenog crnog bibera
2 kašika suncokretovog ulja
Nutritivni podaci: Po porciji oko: 331 kcal | 32 g proteina | 21 g masti | 3 g ugljenih hidrata
Trajanje pripreme: 22 minuta
Ukupno vreme: 30 minuta
Metoda:
1
Da biste napravili pljeskavice, isecite goveđa prsa na komade veličine 3 cm. Oljuštite crni i beli luk i isecite crni luk na 8 komada. Pričvrstite nastavak za mlevenje mesa sa srednjim perforiranim diskom (4,5 mm). Stavite posudu ispod izlaznog otvora i sameljite meso, crni i beli luk u smesu pomoću potiskivača (maks. nivo). Dodajte jaje, prezle, srednje ljut senf, pire od paradajza, so i crni biber i sve temeljno izmešajte.
2
Oblikujte mleveno meso u 4 pljeskavice i pecite sa obe strane u tiganju sa suncokretovim uljem na srednjoj temperaturi oko 8 minuta.
Savet: Uživajte u ovim ukusnim goveđim pljeskavicama na tostiranim lepinjama sa vašim omiljenim prelivima i sosom. Za ukusne čizburgere dodajte krišku čedar sira u svaku pljeskavicu dok je vruća. Sir će se tako istopiti i imaće ukusnu kremastu teksturu!
Ova biljna kobasica je mekana i puna ukusa.
Nivo težine: Srednji
Dodatni alat: 2 posude, pleh za pečenje, tiganj za prženje
Sastojci za 4 osobe:
300 g sejtana (spremnog za upotrebu)
4 kašike prehrambenog kvasca
3 kašike brašna od leblebija
2 kašičice soli
2 kašičice dimljene paprike (mlevene)
2 kašičice sušenog majorana
2 kašičice korice limuna (rendane)
1 kašičica belog bibera
1 kašičica mlevenog kima
1 kašičica belog luka u prahu
½ kašičice rendanog muskatnog oraščića
250 g belog pasulja u konzervi (isceđenog)
1 crni luk (oko 50 g)
5 kašika suncokretovog ulja
200 ml sojinog napitka
150 ml vode
Samolepljiva folija
3 kašike suncokretovog ulja za prženje
Nutritivni podaci: Po porciji oko: 396 kcal | 30 g proteina | 21 g masti | 24 g ugljenih hidrata
Trajanje pripreme: 30 minuta
Ukupno vreme: 2 sata
Metoda:
1
Da biste napravili vegansku kobasicu, u velikoj posudi pomešajte sejtan, prehrambeni kvasac, brašno od leblebija, so, dimljenu papriku, sušeni majoran, rendanu koru limuna, beli biber, mleveni kim, beli luk u prahu i rendani muskatni oraščić.
2
Ostavite beli pasulj da se iscedi i sačuvajte tečnost. Oljuštite crni luk i isecite ga na 8 komada. Pričvrstite nastavak za mlevenje mesa sa srednjim perforiranim diskom (4,5 mm). Stavite posudu ispod izlaznog otvora i sameljite beli pasulj i crni luk u neznatno grubu smesu pomoću potiskivača (maks. nivo). Pomešajte sa tečnošću od pasulja, suncokretovim uljem, sojinim napitkom i vodom.
3
Dodajte mešavinu pasulja u mešavinu sejtana i umešajte u glatko testo. Ostavite testo da odstoji oko 15 minuta.
4
Podelite testo na 8 delova, stavite svaki pojedinačni deo na komad samolepljive folije i uvaljajte u kobasicu dužine oko 22 cm. Okrenite krajeve folije da biste je zatvorili. Svaku kobasicu umotajte u pojedinačni komad aluminijumske folije, stavite je na pleh za pečenje i kuvajte na pari kao što je naznačeno:
Nivo tacne 3 (srednji)
Para plus: 100 °C
Vreme pečenja: oko 30 minuta
5
Izvadite kobasice iz rerne i ostavite ih da se hlade oko 1 sat.
Savet: Ako vaša rerna nema funkciju pare, jednostavno kuvajte umotane kobasice na pari na oko 95 °C oko 20 minuta. Ova veganska kobasica je izuzetno ukusna kada se servira sa pireom od slatkog krompira i vašim omiljenim sosom.
Sklapanje nastavka za rezanje i recepti.
1. Postavite i pričvrstite komoru za mlevenje
2. Postavite izabrani valjak za rezanje
3. Zategnite prstenastu navrtku i poravnajte je sa sigurnosnom bravicom
I na kraju, velika tacna za hranu i potiskivač čine punjenje vašeg uređaja veoma praktičnim.
Uživajte u živopisnim ukusima uz našu neodoljivu salatu od crvenog kupusa.
Nivo težine: Lak
Specijalni dodatni pribor: 1 posuda
Sastojci za 8 osoba:
450 g crvenog kupusa
1 crveni luk (oko 50 g)
1 šargarepa (oko 80 g)
1 jabuka (oko 200 g)
2 kašike crnog vinskog sirćeta
1 kašičica srednje ljutog senfa
150 g jogurta (1,5% masti)
½ kašičice soli
¼ kašičice sveže mlevenog crnog bibera
Nutritivni podaci: Po porciji oko: 52 kcal | 3 g proteina |1 g masti |10 g ugljenih hidrata
Trajanje pripreme: 5 minuta
Ukupno vreme: 10 minuta
Metoda:
1
Da biste napravili salatu, isecite crveni kupus na trake širine oko 3 cm. Oljuštite crveni luk, šargarepu i jabuku. Isecite luk napola; jabuku isecite ne četvrtine i izvadite jezgro. Pričvrstite nastavak za rezanje sa finim valjkom za rezanje. Stavite veliku posudu ispod izlaznog otvora i narežite sve pomoću potiskivača (min. nivo).
2
U posudu stavite sirće od crnog vina, srednje ljut senf, 150 g jogurta (1,5% masti), so i crni biber. Pomešajte i ostavite da stoji u frižideru dok ne budete spremni za serviranje.
Savet: Ova divna salata od crvenog kupusa izuzetno je ukusna u kombinaciji sa zlatno-smeđim falafelom. Pogledajte naš recept za hrskave falafel kuglice na ovoj stranici.
Odličan prilog koji se dobro slaže sa zelenim karijem.
Nivo težine: Lak
Dodatni alat: posuda, dublji tiganj, tiganj za prženje
Sastojci za 4 osobe:
Za pirinač od karfiola
800 g cvetova karfiola
¾ kašičice soli
2 kašika suncokretovog ulja
Nutritivni podaci:
Po porciji oko: 40 kcal | 3 g proteina | 0,4 g masti | 8 g ugljenih hidrata
Trajanje pripreme: 5 minuta
Ukupno vreme: 15 minuta
Metoda:
1
Da biste napravili pirinač od karfiola, isecite cvetove karfiola na komade veličine 3 cm. Pričvrstite nastavak za rezanje sa finim valjkom za rezanje. Stavite posudu ispod izlaznog otvora i sitno narežite cvetove karfiola pomoću potiskivača (maks. nivo). Prebacite u sito, pospite solju i ostavite sa strane da izvuče vodu.
2
Blago pržite pirinač od karfiola u tiganju za prženje sa 2 kašike suncokretovog ulja na srednjoj temperaturi oko 5 minuta.
3
Rasporedite pirinač od karfiola na tanjire i poslužite sa omiljenim glavnim jelom ili prilogom.
Savet: Da biste pojačali ukus, pokušajte da lagano pržite karfiol u susamovom ulju ili ukrasite kari pečenim susamom.
Pirinač od karfiola odlično se slaže sa zelenim karijem od povrća ili prženim jelom sa povrćem po vašem izboru.
Ova klasična švajcarska torta od šargarepe popularna je među mladima i starima.
Nivo težine: Lak
Dodatni alat: Kalup za kolače sa oprugom (Ø 18 cm), 2 posude, blender, pleh za pečenje, tiganj
Sastojci za 8 parčeta:
2 belanca
150 g šećera
150 g mekog maslaca isečenog na kockice
4 žumanca
100 g mlevenih badema
170 g pšeničnog brašna tip 550
1½ kašike praška za pecivo
2 kašičice rendane korice limuna
1 prstohvat soli
1 veći prstohvat mlevenog cimeta
3 šargarepe oko 80 g svaka
4 kašičice badema u listićima
80 g džema od kajsija
120 g šećera u prahu
2 kašike limunovog soka
8 šargarepa od marcipana (opciono)
Maslac za podmazivanje
Nutritivni podaci: Po parčetu oko: 561 kcal | 10 g proteina | 30 g masti | 66 g ugljenih hidrata
Trajanje pripreme: 20 minuta
Ukupno vreme: 65 minuta
Metoda:
1
Obložite kalup za kolače sa oprugom (Ø 18 cm) papirom za pečenje i podmažite ivice sa malo maslaca.
Zagrejte rernu prema uputstvima proizvođača: Gornji/donji grejač: 180 °C.
2
U posudi umutite belanca i 50 g šećera. Prebacite smesu u frižider i ohladite.
3
Meke kockice maslaca, žumanca i preostali šećer mutite u posudi dok smesa ne postane penušava. Dodajte mlevene bademe, pšenično brašno tip 550, prašak za pecivo, rendanu koru limuna, so i mleveni cimet i sve dobro izmešajte.
4
Oljuštite šargarepe. Pričvrstite nastavak za rezanje sa finim valjkom za rezanje. Stavite posudu sa smesom ispod izlaznog otvora i sitno narežite šargarepu pomoću potiskivača (min. nivo). Dodajte umućena belanca i spatulom sve izmešajte u glatku masu.
5
Sipajte smesu u pripremljeni kalup za kolače, izgladite i pecite kao što je naznačeno: kalup za kolače na žičanoj rešetki na 2. nivou (donja trećina)
Gornji/donji grejač: 180 °C
Vreme pečenja: oko 45 minuta
6
Izvadite kolač iz rerne i ostavite ga da se ohladi.
7
Pržite bademe u listićima u tiganju na srednjoj temperaturi i ostavite sa strane. Zagrejte džem od kajsije u tiganju na srednjoj temperaturi. U međuvremenu, promešajte šećer u prahu i sok od limuna kako biste stvorili glatku glazuru.
8
Kada se ohladi, izvadite kolač iz kalupa i premažite vrućim džemom od kajsija. Premažite tortu glazurom i ukrasite ivice tostiranim listićima badema. Po želji, ukrasite Argau tortu od šargarepe šargarepama od marcipana i poslužite.
Savet: Takođe možete napraviti Argau tortu od šargarepe sa mlevenim lešnicima. Jednostavno zamenite mlevene bademe istom količinom mlevenih lešnika.
Orasi i šareno pomešano povrće čine ove uštipke zaista ukusnim. Brzi ručak serviran sa svežim sosom od jogurta i začinskog bilja.
Nivo težine: Srednji
Dodatni alat: 2 posude, tiganj za prženje
Sastojci za 4 osobe:
Za umak sa začinskim biljem
1 veza raznog svežeg bilja
300 g jogurta (3,5% masti)
200 g slatke pavlake
½ kašičice soli
1 prstohvat crnog bibera, sveže mlevenog
Za uštipke od povrća
2 mlada crna luka
6 šargarepa (oko 80 g svaka)
2 krompira (oko 75 g svaki)
75 g oraha
60 g pšeničnog brašna tip 405
3 jaja
½ kašičice slatke mlevene paprike
1 kašičica soli
70 ml suncokretovog ulja
2 mlada crna luka (za dekoraciju)
Nutritivni podaci: Po porciji oko: 398 kcal | 13 g proteina | 20 g masti | 42 g ugljenih hidrata
Trajanje pripreme: 27 minuta
Ukupno vreme: 27 minuta
Metoda:
1
Da biste napravili umak sa začinskim biljem, uklonite lišće iz veze svežeg mešovitog bilja i sitno ga iseckajte. Pomešajte u posudi sa jogurtom (3,5% masti), slatkom pavlakom, solju i crnim biberom i ohladite.
2
Da biste pripremili uštipke od povrća, isecite mladi luk na fine kolutiće i ostavite sa strane. Oljuštite šargarepe i krompir i isecite krompir napola ili na četvrtine u zavisnosti od veličine. Pričvrstite nastavak za rezanje sa finim valjkom za rezanje. Stavite posudu ispod izlaznog otvora i narežite šargarepu, krompir i orahe pomoću potiskivača (maks. nivo). Dodajte mladi crni luk, brašno tip 405, jaja, slatku papriku i so i sve dobro izmešajte.
3
Zagrejte suncokretovo ulje u tiganju. Koristite kašiku da biste dodali po malo mešavine povrća i jaja u tiganj, pritiskajući ravno da biste napravili male uštipke. Pržite sa obe strane na srednjoj temperaturi dok ne postanu zlatno braon i hrskavi.
4
Isecite 2 mlada crna luka na fine kolutiće. Rasporedite uštipke od povrća sa umakom sa začinskim biljem na tanjire i poslužite ih ukrašene mladim crnim lukom.
Savet: Za malo raznolikosti ukusa, isprobajte različite sastojke, npr. tikvice ili bundeve da biste napravili smesu.
Ove zasitne knedle u azijskom stilu punjene mlevenim mesom i povrćem vode vaše nepce na ukusno putovanje.
Nivo težine: Napredni
Dodatni alat: 3 posude, blender, kuhinjska krpa, tiganj, oklagija
Sastojci za 4 osobe:
260 g pšeničnog brašna tip 405
140 ml tople vode
¼ crvene čili paprike
1 komad đumbira (oko 2 cm)
1 šargarepa (oko 80 g)
50 g šampinjona
100 g goveđih prsa
3 šalota (oko 40 g svaki)
2 čena belog luka
2 kašike susamovog ulja
2 kašike blagog soja sosa
½ kašičice Vorčester sosa
1 kašičica prezli
¼ kašičice soli
2 prstohvata crnog bibera (sveže mlevenog)
150 g bok čoja
2 kašika suncokretovog ulja
1 kašika crnog susama (za dekoraciju)
2 mlada crna luka (za dekoraciju)
Nutritivni podaci: Po porciji oko: 504 kcal | 24 g proteina | 19 g masti | 55 g ugljenih hidrata
Trajanje pripreme: 1 sat
Ukupno vreme: 1 sat 40 minuta
Metoda:
1
Mešajte pšenično brašno tip 405 sa toplom vodom oko 10 minuta da biste napravili čvrsto testo. Pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji najmanje 1 sat.
2
Uklonite semenke iz crvene čili paprike, oljuštite đumbir i sitno iseckajte. Oljuštite šargarepu, očistite pečurke i isecite ih napola. Pričvrstite nastavak za rezanje sa grubim valjkom za rezanje. Stavite posudu ispod izlaznog otvora, narežite šargarepu i pečurke pomoću potiskivača i ostavite sa strane (min. nivo).
3
Isecite goveđa prsa na komade od 3 cm. Oljuštite šalot luk i čenove belog luka i isecite šalot luk napola. Uklonite nastavak za rezanje i zamenite ga nastavkom za mlevenje mesa sa srednjim perforiranim diskom (4,5 mm). Stavite posudu ispod izlaznog otvora; postepeno preradite govedinu, šalot luk i čenove belog luka u smesu pomoću potiskivača (maks. nivo).
4
Pržite povrće i mlevenu smesu u tiganju sa 2 kašike susamovog ulja na srednjoj temperaturi oko 7 minuta. Pomešajte sa laganim soja sosom, vorčester sosom, prezlama, solju i crnim biberom. Dodajte bok čoj isečen na tanke trake i pržite još 3 minuta dok malo ne omekša. Ostavite da se ohladi.
5
Rukama umesite testo na pobrašnjenoj radnoj površini i oblikujte ga u 2 rolne. Svaku rolnu podelite na 8 komada jednake veličine i razvijte ih u tanke hlebove (Ø 10 cm). Kada se ohlade, stavite 1-2 kašičice fila u sredinu svakog od njih. Blago navlažite ivicu jedne polovine hleba i pritisnite zajedno sa ivicom suprotne polovine u sredini. Napravite karakterističan oblik đaozi knedli i čvrsto pritisnite ivice. Stavite knedle na pobrašnjeni tanjir.
6
Zagrejte 2 kašike suncokretovog ulja u tiganju na srednjoj temperaturi. Pržite knedle u ulju 2–3 minuta dok ne dobiju lepu braon boju u donjem delu. Dodajte ½ šolje vode i kuvajte knedle na pari prekrivene poklopcem oko 7 minuta dok voda ne ispari.
7
Isecite mladi crni luk na tanke kolutiće. Rasporedite knedle u tanjire, ukrasite ih crnim susamom i mladim crnim lukom i poslužite sa željenim sosom.
Savet: Probajte povrće poput paprike ili brokolija kao ukusan nadev.
Sklapanje nastavka za kobasice i recepti.
1. Postavite i pričvrstite komoru za mlevenje
2. Postavite vijak za dovod na komoru za mlevenje
3. Postavite prsten ležaja
4. Postavite nastavak za kobasice
5. Zategnite prednju navrtku i poravnajte je sa sigurnosnom bravicom
I na kraju, velika tacna za hranu i potiskivač čine punjenje vašeg uređaja veoma praktičnim.
Napravite klasičnu nemačku kari kobasicu kod kuće uz ovaj ukusni recept.
Nivo težine: Napredni
Dodatni alat: 3 posude, tiganj za prženje
Sastojci za 4 osobe:
Za kobasicu
300 g svinjske potrbušine
200 g goveđeg filea
Obloga za svinjske kobasice od 1,5 m (veličina 28/30)
100 ml pavlake (35% masti)
1 jaje
1½ kašičice soli
½ kašičice crnog bibera (sveže mlevenog)
1 kašičica limunovog soka
2 kašičice sušenog majorana
½ kašičice mlevenog kima
½ kašičice rendanog muskatnog oraščića
Za kari sos
300 g kečapa od paradajza
100 ml vode
1 kašika meda
1½ kašike karija u prahu
½ kašičice ljute paprike (mlevene)
1 kašičica soli
¼ kašičice crnog bibera (sveže mlevenog)
Nutritivni podaci: Po porciji oko: 681 kcal | 41 g proteina | 40 g masti | 19 g ugljenih hidrata
Trajanje pripreme: 30 minuta
Ukupno vreme: 40 minuta
Metoda:
1
Da biste napravili kobasicu, uklonite koru sa svinjske potrbušine. Isecite svinjsku potrbušinu i file na komade veličine oko 3 cm. Potopite oblogu od svinjetine u skladu sa uputstvima na pakovanju.
2
Pričvrstite nastavak za mlevenje mesa sa srednjim perforiranim diskom (4,5 mm). Stavite posudu ispod izlaznog otvora i postepeno sameljite meso za kobasice pomoću potiskivača (maks. nivo).
3
Dodajte pavlaku (35% masti), jaje, so, crni biber, limunov sok, sušeni majoran, mleveni kim i rendani muskatni oraščić u meso i sve pomešajte rukama.
4
Uklonite nastavak za mlevenje mesa i postavite nastavak za punjenje kobasica. Navucite namočenu oblogu od svinjetine na brizgaljku za punjenje kobasica i vežite čvor na kraju. Polako napunite oblogu mesom iz tacne za punjenje, vodeći računa da uđe što manje vazduha i pazeći da je ne prepunite kako biste izbegli pucanje obloge (maks. nivo). Vežite još jedan čvor na kraju, a zatim uvrtite 4 kobasice jednake veličine.
5
Pržite domaće kobasice ravnomerno sa svih strana u tiganju u 30 ml suncokretovog ulja na srednjoj temperaturi.
6
Da biste napravili kari sos, u posudu dodajte kečap od paradajza, vodu, med, kari u prahu, ljutu papriku, so i crni biber i promešajte. Isecite kobasice na kriške debljine 1 cm i pomešajte sa kari sosom.
7
Pospite kobasice karijem u prahu i poslužite.
Savet: Kriške krompira, pomfrit, čips od slatkog krompira ili beli hleb dobro se slažu sa kobasicama sa karijem.
Ova kobasica sa sirom daje novi preokret klasičnom jelu sa savršenom mešavinom začina.
Nivo težine: Napredni
Dodatni alat: 3 posude, 2 dublja tiganja, tiganj za prženje
Sastojci za 4 osobe:
300 g svinjske potrbušine
200 g goveđeg filea
125 g alpskog sira
2 kašičice soli
¾ kašičice belog bibera (sveže mlevenog)
¼ kašičice rendanog muskatnog oraščića
¼ kašičice rendane korice limuna
1 kašičica sušenog majorana
¼ kašičice mlevenog kima
¼ kašičice belog luka u prahu
½ kašičice mlevenog pimenta
Obloga za svinjske kobasice od 1,5 m (veličina 28/30)
Suncokretovo ulje za prženje
Nutritivni podaci: Po porciji oko: 467 kcal | 28 g proteina | 39 g masti | 0,4 g ugljenih hidrata
Trajanje pripreme: 30 minuta
Ukupno vreme: 50 minuta
Metoda :
1
Da biste napravili kobasicu sa sirom, uklonite koru sa svinjske potrbušine. Isecite svinjsku potrbušinu i file na komade veličine oko 3 cm. Potopite oblogu od svinjetine u skladu sa uputstvima na pakovanju.
2
Isecite alpski sir na trake širine 2 cm. Pričvrstite nastavak za rezanje sa grubim valjkom za rezanje. Stavite posudu ispod izlaznog otvora i grubo narežite alpski sir pomoću potiskivača (min. nivo).
3
Uklonite nastavak za rezanje i pričvrstite nastavak za mlevenje mesa sa srednjim perforiranim diskom (4,5 mm). Stavite posudu ispod izlaznog otvora i postepeno obradite meso za kobasice pomoću potiskivača (maks. nivo).
4
U meso dodajte narezani sir, so, beli biber, rendani muskatni oraščić, koru limuna, sušeni majoran, mleveni kim, beli luk u prahu i mleveni piment i sve temeljno promešajte rukama.
5
Uklonite nastavak za mlevenje mesa i pričvrstite nastavak za punjenje kobasica. Navucite namočenu oblogu od svinjetine na brizgaljku za punjenje kobasica i vežite čvor na kraju. Polako napunite oblogu mešavinom mesa i sira iz tacne za punjenje, vodeći računa da uđe što manje vazduha i pazeći da je ne prepunite kako biste izbegli pucanje obloge (maks. nivo). Vežite još jedan čvor na kraju, a zatim uvrtite 8 kobasice jednake veličine. Poklopite i ohladite.
6
Pržite kobasicu sa sirom ravnomerno sa svih strana u tiganju na suncokretovom ulju na srednjoj temperaturi.
7
Rasporedite kobasice sa sirom na tanjir i poslužite sa omiljenim jelom.
Savet: Probajte emental ili neku drugu ukusnu vrstu sira umesto alpskog sira.
Sklapanje nastavka za kube i recepti.
1. Postavite i pričvrstite komoru za mlevenje
2. Postavite vijak za dovod na komoru za mlevenje
3. Postavite nastavak za kube
4. Zategnite prednju navrtku i poravnajte je sa sigurnosnom bravicom
I na kraju, velika tacna za hranu i potiskivač čine punjenje vašeg uređaja veoma praktičnim.
Kube, jelo veoma popularno na Bliskom istoku, sadrži ukusno mleveno meso umotano u hrskavi premaz od bulgur testa. Izuzetno je ukusno servirano sa jogurtom sa nanom.
Nivo težine: srednji
Dodatni alat: 3 posude, 2 tiganja za prženje
Sastojci za 4 osobe:
Za testo
300 g bulgur pšenice
1,5 kašičica soli
1 kašičica crnog bibera (sveže mlevenog)
2 prstohvata mlevenog kumina
1 kašičica mlevenog pimenta
0,5 kašičica mlevenog cimeta
1 prstohvat mlevenog muskatnog oraščića
1 prstohvat čilija u prahu
450 ml ključale vode
Za fil
3 kašike pinjola
2 x 300 g (ukupno 600 g) nemasne govedine
1,5 crni luk (oko 75 g)
2 čena belog luka
1,5 kašika suncokretovog ulja za prženje
3 kašike svežeg peršuna
2 kašičica mlevenog kumina
1,5 kašičica mlevenog pimenta
1 kašičica mlevenog cimeta
1 kašičica soli
1 kašičica crnog bibera (sveže mlevenog)
Za umak
2 kašike sveže nane
250 g jogurta (3,5% masti)
2 kašike limunovog soka
0,5 kašičica soli
1 prstohvat crnog bibera (sveže mlevenog)
Nutritivni podaci: Po porciji oko: 812 kcal | 45 g proteina | 37 g masti | 68 g ugljenih hidrata
Trajanje pripreme: 1 sat 8 minuta
Ukupno vreme: 1 sat 35 minuta
Metoda:
1
Da biste napravili testo, u posudi pomešajte bulgur pšenicu, so, crni biber, mleveni kumin, piment, cimet, muskatni oraščić i čili u prahu. Dodajte ključalu vodu i ostavite da odstoji oko 30 minuta.
2
Da biste napravili fil, ispecite pinjole u tiganju na srednjoj temperaturi dok ne postanu zlatno braon, bez imalo ulja. Prebacite ih u posudu i ostavite da odstoje.
3
Oljuštite crni i beli luk i isecite crni luk na 8 komada. Isecite prvih 300 g nemasne govedine na komade veličine 3 cm. Pričvrstite nastavak za mlevenje mesa sa srednjim perforiranim diskom (4,5 mm). Stavite posudu ispod izlaznog otvora i sameljite meso, crni luk i čenove belog luka u smesu pomoću potiskivača (maks. nivo).
4
Pržite mlevenu smesu i crni luk na suncokretovom ulju na srednjoj temperaturi oko 7 minuta dok ne počne da se grudva.
5
Peršun sitno iseckajte i dodajte u mleveno meso. Pomešajte mleveni kumin, piment, cimet, so, crni biber i pečene pinjole i pržite još 2 minuta. Sklonite mleveno meso sa ploče za kuvanje i ostavite da se potpuno ohladi.
6
U međuvremenu, isecite drugu porciju nemasne govedine od 300 g na komade veličine 3 cm. Pričvrstite nastavak za mlevenje mesa sa finim perforiranim diskom (3 mm). Stavite posudu ispod izlaznog otvora i sameljite meso pomoću potiskivača (maks. nivo). Ponovite ovaj korak mlevenja (maks. nivo). Zatim sameljite natopljenu bulgur mešavinu iz 1. koraka dok ne dobijete meku smesu pomoću potiskivača (maks. nivo).
7
Mesite bulgur smesu i sirovo mleveno meso 10 minuta u testo. Ostavite da odstoji 10 minuta.
8
Uklonite nastavak za mlevenje mesa i zamenite ga nastavkom za kube. Oblikujte testo u trake debljine 3 cm. Oblikujte ih u šuplji valjak pomoću potiskivača (maks. nivo). Isecite šuplji valjak na željenu dužinu.
9
Zatvorite jednu stranu valjka vlažnim prstima da biste formirali suženi oblik, kašikom stavite malo kuvanog fila od mlevenog mesa u otvor i zatvorite kašičicom da biste stvorili klasičan oblik kubea.
10
Zagrejte puno suncokretovog ulja u tiganju, pažljivo stavite kube u vruće ulje i pržite sa svih strana do zlatno smeđe boje.
11
Da biste napravili umak od jogurta i nane, pomešajte jogurt, limunov sok, so i crni biber u posudi. U mešavinu dodajte sitno iseckane sveže listove nane. Poslužite vruće orijentalne kuglice od bulgura sa umakom od jogurta i nane i uživajte.
Savet: Tradicionalno, ovo jelo se često priprema sa jagnjetinom. Za još intenzivniji ukus, zašto u nadev ne biste dodali 2 kašike suvog grožđa.