Sous vide? Zvuči previše komplikovano ili fensi? Oslobodite se predrasuda! Svi se kunu u nju, jer je jedinstvena i – iz odgovarajući alat – laka tehnika kuvanja koja će vam omogućiti da isprobate neverovatne ukuse, bilo da je reč o mesu, ribi ili povrću. Sous vide je francuski izraz i znači „pod vakuumom“, a odnosi se na tehniku prilikom koje se vakuumirani sastojci kuvaju na najnižoj mogućoj temperaturi u vodenom kupatilu. Poreklom iz nagrađivane kuhinje, ova tehnika je osvojila sve više domaćinstava – i srca – a sada je red na vas da pokušate, uz Bosch koji vam pruža podršku.
Recite zbogom vremenima u kojima je bilo teško i skupo kuvati sous vide. Bosch vam sada nudi jednostavan i pristupačan alat da biste postali sous vide heroj: normalan blender, štapni mikser ili ručni mikser pomažu vam u stvaranju vakuuma. Blender ili mikser, pitate se? Tačno tako! Jednostavno stavite svoje namirnice u posebne vakuum kese i uklonite vazduh pomoću vakuumske pumpe. Nakon toga hranu kuvajte na konstantnoj temperaturi i – to je sve – jednostavno doradite jelo i poslužite. Bilo da je reč o subotnjoj večeri sa prijateljima, večeri uz sveće sa partnerom ili čak uobičajenom nedeljnom, porodičnom ručku – sous vide nije fensi moda, već način da izvučete maksimum iz vaše dragocene hrane.
Zašto je sous vide najnoviji trend?
Kuvanje sous vide je toliko fantastično zato što sprečava da se hrana prekuva. Niska temperatura kuvanja sous vide omogućava očuvanje prirodnih hranljivih sastojaka, dok vakuum kesa dodatno čuva arome i vlažnost hrane, zbog čega se zadržava dragocen ukus. Odresci ostaju sočni, riblji fileti postaju još mekši, hrskavo povrće i fino voće zadržavaju svoju teksturu i boju – šta biste još mogli poželeti? Iznenadite svoje voljene ukusnim obrokom pripremljenim tehnikom sous vide i zajedno otkrijte nove nivoe ukusa.
Zaronimo korak po korak u svet sous vide kuvanja i stvorimo nove ukuse uz pomoć Boscha.
1. korak: stvaranje vakuuma pomoću Bosch sistema za vakuumiranje sveže hrane
Vakuum je ključ vašeg sous vide iskustva. Sve što treba da uradite je da napunite vakuum kese odabranim sastojcima i uklonite vazduh da biste ih vakumirali. Kao deo sistema za vakuumiranje sveže hrane, Bosch nudi čitav asortiman kuhinjskih aparata upravo za tu namenu. Činjenica da je reč o 2u1 uređajima omogućava ne samo vakuumsko zatvaranje, već i redovno mućenje i mešanje na kakvo ste navikli. Jednostavnim pritiskom, možete dodati vakuumsku pumpu štapnom ili ručnom mikseru ili koristiti funkciju vakuuma na blenderu da biste ih transformisali u moćne vakuumske alatke. Na kraju, pričvrstite uređaj za ventil vakuum kese, uklonite vazduh i pripremite hranu za sous vide kuvanje.
Specijalni savet: dodajte aromatična, jestiva ulja otporna na toplotu, začinsko bilje i začine u vakuum kesu zajedno s hranom. Budući da su hrana i začini u direktnom kontaktu, arome se bolje upijaju.
Obavili ste vakuumsko zatvaranje? Pređimo na kuvanje.
2. korak: sous vide kuvanje.
Zatim, vakuumski zatvorenu hranu treba kuvati na niskoj temperaturi između 40 i 85 C. Preporučuje se odabir temperature u zavisnosti od konzistencije hrane:
56 °C pržena hrana (leđa, goveđi odrezak, riba, mekano voće)
65 °C za variva sa malo kolagena (svinjska potrbušina, dinstano meso, kolenica, voće poput ananasa)
72 °C dinstana jela sa puno kolagena (obrazi, goveđi rep)
85 °C povrće, krompir i voće
Pored temperature, vreme kuvanja zavisi i od vrste hrane.
Evo nekoliko primera:
- biftek (debljine 3 cm thickness): 90 min.
- živina (debljine 3 cm): 75 min.
- riba: 30 min.
- meko povrće (npr. špargla, pečurke) i voće: 25 min.
- tvrđe povrće (npr. šargarepa, cvekla, krompir): 50 min.
Pogledajmo moguće sous vide uređaje za kuvanje vaše hrane. Koji vam se najviše dopada?
Pomoću kombinovanih parnih rerni i parnih rerni sa specijalnim sous vide programom:
Bosch vam pruža asortiman kombinovanih parnih rerni i parnih rerni sa specijalnim sous vide programom za blagu i zdravu pripremu hrane.
Na ploči za kuvanje sa specijalnim sous vide štapom:
Jednostavno stavite vakuum kese u običnu šerpu sa vodom i kuvajte ih na ploči za kuvanje. Specijalan sous vide štap će vam pomoći da osigurate tačnu temperaturu.
3. Doradite jelo nakon sous vide kuvanja.
Nakon sous vide kuvanja, možete doraditi jelo. Meso treba kratko zapržiti na maksimalnoj temperaturi za dobijanje prave pržene arome. Propržite i začinite i povrće. Ribu treba samo začiniti po ukusu.
I gotovo! Vaš vrhunski jelovnik za pet zvezdica spreman je za posluživanje. Vaša porodica i prijatelji misliće da ste varali jer je odrezak tako savršeno mekan i ružičast, a zapravo je samo pripremljen jednostavnom tehnikom i uz pomoć Boscha.
Nema granica uz sous vide!
Nema granica za vašu kreativnost. Pripremite meso, ribu, živinu, voće i povrće uz vakuumsko kuvanje. Ako imate malo slobodnog vremena, možete planirati unapred i pripremiti sous vide dan ranije. Jednostavno stavite željene sastojke u kesu, vakuumirajte ih, a zatim smestite u frižider. Čekaće vas sutradan, sveži kao i uvek i spremni za kuvanje sous vide stilom.
Da li vam stomak već krči i voda ide na usta? Oprobajte se u sous vide kuvanju; uz pomoć Boscha, jelo će sigurno ispasti baš onako kako vi želite. Jednom kada probate sous vide kuvanje, nema povratka!
Kuvanje sous-vide svakako nije jedina mogućnost koju vam nudi naš sistem za vakuumiranje sveže hrane radi poboljšanja stila ishrane.