
Uskrs kuca na vrata i vreme je da izađete iz hladne zimske usedelosti, zakoračite u proleće i krenete da kuvate! Posle Božića, Uskrs često zauzima drugo mesto kada je reč o kuvanju složenih, ukusnih jela za porodicu i prijatelje. Ovog Uskrsa, ukoliko vam je potrebna veća pomoć u kuhinji, budite sigurni: obezbedili smo je za vas. Ove godine pružite svojoj porodici priliku da se zavalite i uživate, jer smo obezbedili nekoliko intuitivnih i praktičnih Bosch kuhinjskih aparata koji će vam savršeno pomoći u kuhinji prilikom pripreme uskršnjih jela.
Da li vam je porebna inspiracija za pripremu savršenog uskršnjeg menija? Bili smo u potrazi za impresivnim tradicionalnim uskršnjim jelima koja se lako mogu prilagoditi vašem uskršnjem doručku ili branču i donosimo vam jela iz Poljske, Skandinavije, Nemačke i Velike Britanije. Ovi ukusni uskršnji recepti iz celog sveta, koji su izdržali test vremena, garantovano će doneti mnogo komplimenata vašoj uskršnjoj trpezi. Među njima ima ponešto za svakoga, ali najbolja stvar je u tome što su oni odlični za brzu i laku pripremu koja će vam uštedeti vreme bez kompromisa po pitanju ukusa.
Izbor međunarodnih uskršnjih jela.

Naše putovanje započinjemo u Poljskoj uz veoma posebnu supu. Šta mislite da imaju zajedničko ova poljska supa i hleb od kiselog testa? Starter za kiselo testo, odnosno na poljskom Zakwas Żytni. Zurek u prevodu znači „čorba od kisele raži”, u čast kiselom ukusu koji ima ova hranljiva supa. Ova uskršnja supa od mesa koja se u mnogim poljskim domovima tradicionalno služi na Uskrs u nedelju, dospela je do restorana i supermarketa, tako da se u njoj može uživati tokom cele godine.
Priprema: 60 min.
Sastojci:
500 ml raženog startera za kiselo testo
200 g slanine
1 crni luk
1 čen belog luka
3 grančice kovrdžavog peršuna 2 l bujona
4 kielbasa kobasice
4 jaja
2 kašičice rena
1 kašičica suvog majorana
3 kašike kisele pavlake
so
biber
biljno ulje
raženi hleb (za serviranje)
Kuhinjski pribor:
MaxoMixx štapni mikser
daska za seckanje
nož
tiganj
veliki lonac
lopatica
kaserola
metlica za mućenje
Koraci:
1. Zagrejte rernu na 175 °C. Pleh za pečenje hleba premažite maslacem i obložite ga trakom papira za pečenje dovoljno dugom da prekrije kraće stranice pleha. Umutite brašno, prašak za pecivo, sodu-bikarbonu i so; ostavite sa strane.
2. Umutite maslac na sobnoj temperaturi, a zatim polako dodajte šećer, koru limuna i svež timijan. Mutite sve dok se sastojci dobro ne sjedine u penastu masu, zatim dodajte jedno po jedno jaje. U maloj činiji pomešajte jogurt sa limunovim sokom i ekstraktom vanile.
3. Polovinu sastojaka presipajte u smesu sa maslacem, a zatim dodajte jogurt. Dodajte preostalo brašno i mešajte dok se ne sjedini. Testo sipajte u pleh za pečenje hleba i pecite na 175 °C oko 35 minuta ili sve dok čačkalica koju zabodete u sredinu testa ne bude čista nakon izvlačenja. Ostavite kolač u plehu da se hladi 15 minuta pre nego što ga prevrnete na rešetku za hlađenje.
4. Kada se vekna potpuno ohladi, možete da nastavite sa pripremom glazure od limuna. Mutite sve sastojke dok masa ne postane glatka. Ohlađen kolač postavite na komad papira za pečenje i prelijte ga glazurom. Fini komadi kore limuna i sveže ubranih listova timijana mogu poslužiti kao dodatna dekoracija preko glazure. Ostavite kolač da odstoji pre nego što ga prebacite na tanjir za serviranje i isečete.
Savet: Za pripremu jela po ovom receptu važno je kupiti svež, organski limun, jer njihova kora nije prskana i zbog toga je bezbedna za jelo. Dobro operite limun.
Glazirana šunka na britanski način.

Kada završite sa pripremom predjela, vreme je da pređete na ukusno glavno jelo. U Velikoj Britaniji, uskršnja gozba ne prolazi bez sjajne glazirane šunke pečene na tihoj vatri. Ovo jednostavno pečenje obavezan je deo uskršnje gozbe i uglavnom se služi na Uskrs u nedelju, a dok se polako peče u rerni, na raspolaganju imate dovoljno vremena za pripremu deserta.
Priprema: 20 min.
Pečenje: 35 min.
Sastojci:
2 kg šunke (delimično kuvane sa kožom)
400 g šargarepa sa lišćem
3 bobice kleke
1 kašičica semena korijandera
2 čena belog luka
3 crna bibera u zrnu
1 kašičica senfa
200 ml vode
300 ml soka od narandže
100 ml belog vina
3 kašike javorovog sirupa
1 kašika soli
100 g maslaca
pire krompir (za serviranje)
Kuhinjski pribor:
MaxoMixx štapni mikser
rerna
daska za seckanje, nož
kaserola
posuda za pečenje
četka za premazivanje peciva
Priprema:
1. Unapred zagrejte rernu na 180 °C. Kožu šunke zasecite u obliku rombova ili rešetke. Ukusna šunka nije potpuna bez grilovanog povrća, tako da odsecite lišće sa šargarepa, oljuštite ih i prepolovite po dužini.
2. Sledeća na red dolazi glazura koja se veoma lako priprema. U činiju dodajte bobice kleke, seme korijandera, čenove belog luka, crni biber, senf, vodu, sok od pomorandže, vino, javorov sirup i so i ispasirajte štapnim mikserom. Kada smesa postane glatka, presipajte je u kaserolu i zagrejte taman toliko da se ukusi oslobode i pomešaju. Kuvajte na srednjoj vatri oko 5–10 min.
3. Dno posude za pečenje prekrijte šargarepama i maslacem. Šunku postavite tako da koža bude okrenuta nagore, premažite je glazurom i pecite u unapred zagrejanoj rerni oko 30–35 min. Prelivajte je tečnošću iz posude za pečenje na svakih 5 minuta. Kada koža postane hrskava i dobije braon nijansu, izvadite šunku, prelijte je tečnošću iz posude i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Isecite je na kriške i servirajte sa šargarepom. Kriške prelijte preostalom glazurom i začinite ih solju i biberom. Uživajte!
Švedske semle.

Za sladak kraj našeg uskršnjeg menija, preporučujemo švedski specijalitet semle. U Švedskoj, semle (ili u jednini semla), originalno se služe na pokladni utorak (takođe poznat kao Debeli utorak), dan pre početka Velikog posta. Međutim, kako ovaj desert postaje sve više popularan, sada se služi od pokladnog utorka sve do Uskrsa. Ove mekane kuglice s kvascem prave se lako. Punjene kremom od vanile i posipane šećerom u prahu prosto su neodoljiv sastavni deo internacionalne uskršnje trpeze.
Priprema: 40 minuta
Pečenje: 12 minuta
Narastanje: 90 minuta
Sastojci:
20 g svežeg kvasca
120 ml mleka
70 g šećera (podeljeno)
¼ kašičice mlevenog kardamoma
2 jaja
320 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
¼ kašičice soli
100 g maslaca
300 ml slatke pavlake
1 kesica vanilinog šećera
100 g pistaća
300 ml slatke pavlake
1 kesica vanilinog šećera
100 g pistaća
50 g šećera u prahu
300 g malina
Kuhinjski pribor:
MUM univerzalni kuhinjski aparat sa metlicom za mućenje i kukom za testo
MaxoMixx štapni mikser
rerna
pleh za pečenje
papir za pečenje
kuhinjska krpa
četka za premazivanje peciva
rešetka za hlađenje
poslastičarski špric
nož
Priprema:
1. Izlomite svež kvasac u činiju univerzalnog kuhinjkog aparata. Dodajte mleko, 60 g šećera, kardamom, jedno jaje i mutite sve dok smesa ne postane penasta. Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo i so. Nastavak zamenite kukom za mešenje testa i mesite dok se smesa ne sjedini. Postepeno dodajte maslac i mesite testo narednih 10 min. ili sve dok ne postane meko i elastično. Prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite oko 30 min. da naraste.
2. Nakon što testo odstoji, razvite ga na površini posipanoj brašnom i podelite na 9 jednakih delova. Od svakog dela napravite lopticu. Loptice postavite u pleh za pečenje obložen papirom za pečenje i pokrijte ih kuhinjskom krpom. Ostavite oko 1 sat da narastu.
3. Unapred zagrejte rernu na 220 °C. Umutite jaje i mleko i svaku lopticu pažljivo premažite smesom. Pecite 12 min. ili dok ne dobiju zlatno braon nijansu. Zatim ih postavite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade.
4. U međuvremenu napravite fil: pomoću univerzalnog kuhinjskog aparata sa metlicom za mućenje umutite slatku pavlaku sa vanilinim šećerom. Presipajte krem u poslastičarski špric. Kada se zemičke potpuno ohlade, isecite gornji deo i kašikom ili viljuškom napravite udubljenje. Pistaće, ostatak šećera i testo koje ste izvadili iz zemički stavite u posudu za merenje i mešajte štapnim mikserom sve dok ne dobijete pastuoznu smesu.
5. Vreme je da sastavite semle. Loptice napunite pastom od pistaća, malinama i kremom. Pistaći daju blag orašast i uravnotežen ukus da desert ne bi bio previše sladak. Dodajte maline i seckane pistaće i vratite gornje delove zemički. Posipajte šećerom u prahu i uživajte.
Savet: Dok čekate da testo naraste, zavalite se i pripremite šolju sveže kafe pomoću Bosch aparata za kafu ili šolju čaja pomoću Bosch kuvala za vodu. Šveđani su poznati ljubitelji kafe, ali ako više volite čaj, semle dobro idu uz crni čaj ili blagi roiboš čaj. To je dobar način da uskršnji jutarnji branč produžite do podneva ili večeri.
Uskršnji klasik: torta od šargarepe.

Na kraju, imamo još jednog keca iz rukava: tortu od šargarepe, pravo uskršnje tradicionalno jelo. Uvek je ukusno, nenametljivo i uopšte ne podseća na ukus šargarepe u salati. Šargarepe dobrog kvaliteta pomažu da ova torta zadrži svežinu i mekoću. Servirajte je za uskršnji doručak, branč ili čak i večeru.
Priprema: 30 min.
Pečenje: 50 min.
Sastojci:
280 g šargarepe
7 jaja
70 g brašna
280 g mlevenih lešnika
1 kašičica praška za pecivo
200 g paste od marcipana
1 kašičica mlevenog cimeta
100 g šećera
¼ kašičice soli
100 g šećera u prahu
25 g vode
100 g džema od kajsija
100 g seckanih badema
12 šargarepa od marcipana (za dekoraciju)
maslac (za podmazivanje)
brašno (za posipanje)
Kuhinjski pribor:
MaxoMixx štapni mikser sa metlicom za mućenje i rendetom
MUM univerzalni kuhinjski aparat sa metlicom za mućenje
rerna
Kalup sa odvojivim dnom (prečnika 26 cm)
ljuštilica
2 male činije
2 činije
gumena lopatica
pleh za pečenje
papir za pečenje
lopatica za nanošenje fila
Priprema:
1. Unapred zagrejte rernu na 170 °C gornji i donji grejač. Kalup sa odvojivim dnom premažite maslacem. Šargarepe operite, oljuštite, izrendajte univerzalnim kuhinjskim aparatom (za najbolje rezultate, koristite Bosch MUM univerzalni kuhinjski aparat sa dodatkom za rendanje, za brzo i ujednačeno seckanje šargarepa) i ostavite sa strane. Odvojite žumanca od belanaca.
2. U velikoj posudi pomešajte brašno, lešnike i prašak za pecivo i ostavite sa strane.
3. Štapnim mikserom pomešajte marcipan sa žumancima i mlevenim cimetom tako da dobijete glatku masu. Zatim, presipajte u činiju. Štapnim mikserom ili univerzalnim kuhinjskim aparatom mutite belanca sa šećerom i prstohvatom soli dok se ne formiraju čvrsti vrhovi šama. Zatim smesu polako pomešajte sa smesom sa marcipanom
4. Zatim, polako dodajte smesu sa brašnom i rendane šargarepe. Mešajte dok se ne sjedini.
5. Mešavinu presipajte u podmazan kalup sa odvojivim dnom. Pecite oko 40 min. Štapićem proverite da li je torta pečena. Ostavite da se ohladi.
6. U međuvremenu, da biste ovu skromnu tortu pretvorili u poslasticu od koje zastaje dah, ispecite malo seckanih badema dok ne dobiju zlatno braon nijansu. Seckane bademe postavite na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite oko 10 min. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade.
7. Za glazuru, prosejte šećer u prahu u veliku činiju, postepeno dodajte vodu i mutite sve dok ne dobijete smesu gustine jogurta. Kada se torta potpuno ohladi, lopaticom za nanošenje fila tortu premažite džemom od kajsije, a zatim ravnomerno dodajte glazuru. Za dekoraciju, tortu ukrasite šargarepama, a njene ivice seckanim bademima. Uživajte!