Najbolji način zamrzavanja hrane
U suštini, za zamrzavanje hrane najbolje su kutije za zamrzivač sa hermetičkim poklopcima. Za povrće su najbolje kese za zamrzivač sa patentnim zatvaračem ili zatvaračem za kese. Za paprikaše i supe dobre su staklene posude. Kad god je moguće, najbolje je zamrzavati male porcije. Supu, bujon ili iseckane začine možete zamrznuti kao kockice leda. Ovakve „kockice leda“ otapaju se veoma brzo i lako se mogu dozirati.
Koliko dugo se hrana može skladištiti u zamrzivaču
do 6 meseci | do 8 meseci | do 12 meseci | |
---|---|---|---|
Riba | |||
Živina, meso | |||
Kobasica | |||
Povrće, voće | |||
Kolači, peciva | |||
Gotova jela |
Šta smete da stavite u zamrzivač, a šta ne
Držite hranu koju želite da zamrznete dalje od hrane koja je već zamrznuta. Ove namirnice su pogodne za zamrzavanje: pečene namirnice, riba i morski plodovi, meso, divljač, živina, povrće, voće, začini, jaja bez ljuske, mlečni proizvodi kao što su sir i puter, gotova jela i ostaci jela, kao što su supe, paprikaši, kuvano meso i riba, jela od krompira, sufle i dezerti. Ove namirnice NISU pogodne za zamrzavanje: povrće koje se obično konzumira sirovo, poput zelene salate ili rotkvica, jaja u ljusci, grožđe, cele jabuke, kruške i breskve, tvrdo kuvana jaja, jogurt, kiselo mleko, kisela pavlaka, krem freš i majonez.
Nema šanse za nastanak oštećenja izazvanih oksidacijom
Oštećenja izazvana oksidacijom nastaju kada u pakovanju zamrznute hrane ima dosta vazduha. Na primer, kako se površina mesa suši, na zahvaćenom delu počinju da se stvaraju bele ili sive tačke. Hrana nije potpuno pokvarena, ali neće biti dobrog ukusa. Pokušajte da koristite odgovarajuće pakovanje da biste izbegli nastanak oštećenja izazvanih oksidacijom.
Saveti za zamrzavanje bez muke
Zahvaljujući postavci za ražim rada tokom odmora možete da odete na odmor mirne savesti. Kada aktivirate ovu funkciju, vaš frižider će održavati temperaturu od približno +14 C u odeljku za hlađenje i približno -18 C u zamrzivaču. Time se vaša zamrznuta hrana dobro štiti, a smanjuje se utrošak energije u glavnom odeljku frižidera.