Vi pozivate. Zajedno ćemo se postarati da sve ispadne kako treba.
Uspešna večera okuplja ljude i hranu u zaista ukusnoj kombinaciji. Uz pravi alat, tehnike i, možda, sous vide iznenađenje, trebalo bi da uživate u ovom iskustvu koliko i vaši gosti. Započnimo ovu večernju zabavu.
Od pripreme sastojaka do završnog aranžmana, odgovarajući pribor čini kuvanje i pečenje bržim, lakšim i zabavnijim. Uz vašu rernu i opremu navedenu u nastavku, bićete spremni za pripremu većine menija.
Sa svojim nazubljenim sečivom, nož za hleb lagano prolazi kroz najtvrđe kore kako bi proizveo pravilne, jednake kriške koje su idealne za bilo koji tanjir.
Zahvaljujući svojim savršeno ravnim ivicama i nepostojanju šiljastog vrha, nož santoku je pogodan za sečenje ribe, mesa i povrća. Najbolji je za sečenje na kockice ili sitno seckanje, jer njegova široka površina olakšava sakupljanje i prenos sastojaka u posudu ili tiganj.
Kao što ime kaže, kuvarski nož je najbolji prijatelj kuvara jer je dovoljno svestran za rukovanje mesom i povrćem. Zaobljene ivice olakšavaju seckanje i sečenje sastojaka na kockice jednostavnim ljuljanjem sečiva napred-nazad.
Nož za sečenje mesa, nož za ljuštenje i nož mezzaluna.
Nož za sečenje mesa, nož za ljuštenje i nož mezzaluna.
Od tankih, delikatesnih kriški do debljih krugova, dugačko, tanko sečivo noža za sečenje mesa stvara veoma ravnomerne, precizne rezove u velikim komadima mesa.
Mali nož za ljuštenje, kojim se lako manevriše, svestrani je nož koji ćete želeti da koristite za mnoge precizne zadatke, posebno za ljuštenje i seckanje.
Zahvaljujući dve ručke, možete da ljuljate mezzaluna nož napred-nazad kako biste brzo iseckali povrće i isekli ga na kockice.
Vremenom i usled česte upotrebe, noževi postaju tupi i potrebno ih je naoštriti. Oštrač noževa osigurava da i dalje pružaju precizno sečenje u svakom trenutku.
Dobre kuhinjske makaze su važan deo svake kuhinje.
Bilo da kuvate ili pečete, digitalna vaga vam pomaže da precizno izmerite sastojke dok ih dodajete u jednu posudu. Na taj način dobijate bolje rezultate i imate manje posla oko čišćenja.
Menzura je takođe korisna za dodavanje odgovarajuće količine tečnosti koja je potrebna prema receptu.
Posuda kaserola nije savršena samo za jedno jelo pod istim nazivom, već je i pravi izbor za lazanje ili pečeno meso – i idealna je za čuvanje ostataka u frižideru ili zamrzivaču. Nabavite kaserolu koja se može koristiti u rerni i prati u mašini za pranje sudova kako bi čišćenje bilo lako.
Najbolji način da budete sigurni da su jela od ribe i mesa pravilno kuvana je termometar za meso.
Ne postoji bolja završnica za dezert od zlatne karamelizovane korice napravljene plamenikom.
Male stvari čine veliku razliku. Sa ovim malim podešavanjima vaše tehnike kuvanja, možete da podignete hranu na potpuno novi nivo.
Najbolje je nakon što odstoji.
Uvek ostavite meso da odstoji pre i posle pečenja. To omogućava da se sokovi ravnomerno rasporede nakon kuvanja, tako da je svaki zalogaj sočniji.
Okrenite sunčanu stranu nagore.
Pržite jaja na srednjoj temperaturi za najbolje rezultate. Visoka temperatura može uzrokovati da belance porumeni pre nego što se žumance skuva.
Manje toplote, veća visina.
Koristite mlaku, ne vrelu vodu kada radite sa kvascem. Ako je voda prevruća, kvasac se neće pravilno aktivirati i testo se neće u potpunosti podići.
Nemojte šokirati čokoladu.
Tiho i sporo je ključ za glatku, baršunasto istopljenu čokoladu. Odvojite vreme za zagrevanje čokolade, da ne bi postala zrnasta.
Napravite više prostora.
Da bi sastojci dobili dobru koricu, nemojte prepuniti tiganj. Na taj način biće dovoljno toplote da se postigne savršena hrskavost.
Zgnječite dobar pire.
Da bi krompir bio lagan i paperjast, morate ga ručno gnječiti. Ručni ili štapni mikser stvara lepljivu ili rastegljivu teksturu.
Veliki lonac za testeninu.
Da biste sprečili da se testenina zalepi i zgrudva, koristite veliku šerpu sa puno ključale vode.
Sve je u mešavini.
Da bi testo naraslo, dobro ga umesite – bez prekomernog mešanja – tako da ne ostanu grudvice i da bude ravnomerne boje i teksture.
Ukusno pecivo.
Da biste napravili najbolje hrskavo, lomljivo prhko pecivo, koristite veoma hladan maslac.
U vrhunskoj formi.
Ne mutite pavlaku predugo jer će se pretvoriti u maslac. U zavisnosti od vašeg recepta, mutite je samo dok se ne formiraju meki ili kruti vrhovi.
Kako uspeti sa tehnikom sous vide.
Sous vide pravo iz nagrađivanog restorana stiže do vašeg stola, uz malu pomoć kompanije Bosch. Francuski naziv se odnosi na vakuumsko zaptivanje sastojaka u kesi pre njihovog kuvanja u posudi sa vrućom vodom. Budući da su Bosch blenderi, štapni mikseri i ručni mikseri opremljeni dodatnom opremom u vidu pumpe za vakuumiranje, ništa ne može biti jednostavnije. Pričvrstite ovaj dodatni pribor na ventil na vakuum kesi punoj namirnica i izbacite vazduh. Vaša večera će tako jednostavno biti spremna za vodeno kupatilo ili parnu rernu ili lonac na ploči za kuvanje sa sous vide štapom.
Kada dođe do nereda sa hranom, aparat ne može da radi najbolje. Zahvaljujući našim specijalno formulisanim proizvodima za čišćenje, rerne, ploče za kuvanje i aspiratori mogu da izgledaju i rade onako kako bi trebalo.
Želimo da našu internet stranicu prilagodimo vašim potrebama i željama. Za to nam je potrebna vaša pomoć i zbog toga od vas tražimo da odvojite minut svog vremena i popunite kratak upitnik. To će nam pomoći da našu internet stranicu učinimo boljom, transparentnijom i skrojenom po vašoj želji.
Želimo da našu internet stranicu prilagodimo vašim potrebama i željama. Za to nam je potrebna vaša pomoć i zbog toga od vas tražimo da odvojite minut svog vremena i popunite kratak upitnik. To će nam pomoći da našu internet stranicu učinimo boljom, transparentnijom i skrojenom po vašoj želji.