Esencija ukusa u tvrdoj školjki: plave dagnje u buljonu sa belim vinom
Školjke uživaju sve veću popularnost i to ne samo tokom odmora na moru. Dok se školjke kapice ili ostrige popularno konzumiraju bez dodataka, u plavim dagnjama uživa se u njihovim sokovima. Za savršen rezultat preporučujemo da ih pripremate na pari kako bi dagnje ostale sočne i mekane. Bosch rerne iz serije 8 dolaze opremljene ovim posebnim sastojkom, funkcijom pare. A sada prijatno.
Sastojci | za 4 osobe
Univerzalni pleh
Dagnje:
1,5 kg plavih dagnji
Mešavina povrća i belog vina:
2 glavice crnog luka
1-2 čena belog luka
120 g šargarepe
60 g korena peršuna
100 g celera
1 organski limun
3 kašike maslinovog ulja
200 ml suvog belog vina
2 kašike začinskog bilja (peršun, listovi celera)
Krupna so
Crni biber, sveže mleven
Priprema
1.
Dobro operite plave dagnje pod mlazom hladne vode. Iščetkajte ih koliko god je potrebno da biste uklonili pesak i naslage kalcijuma. Prstima uklonite „bradu“. Odbacite sve otvorene dagnje koje se ne zatvaraju kada kucnete jednu od ljuski. Takve dagnje mogu biti pokvarene. Protresite dagnje u cedilici, ponovo ih temeljno operite i dobro iscedite.
2.
Oljuštite i sitno iseckajte crni i beli luk. Oljuštite šargarape, koren peršuna i celera i isecite ih na komade veličine oko 1 cm. Operite limun toplom vodom, osušite ga, sitno narendajte koru i iscedite sok.
3.
Zagrejte maslinovo ulje u tiganju. Propržite crni i beli luk tako da postanu staklasti. Dodajte komadiće povrća i pržite na tihoj vatri 4-5 minuta, stalno mešajući. Sipajte belo vino i limunov sok, dodajte začinsko bilje i začinite sve sastojke solju i biberom.
4.
Poređajte dagnje u univerzalni pleh. Prelijte dagnje mešavinom povrća i vina i pospite korom limuna. Kuvajte prema uputstvima.
5.
Nakon 6 minuta kuvanja, promešajte dagnje velikom kuhinjskom spatulom i nakratko sklonite univerzalni pleh sa vatre i protresite ga. Zatim završite kuvanje prema uputstvima.
Postupak podešavanja
Kuvanje na pari
100 °C
Vreme kuvanja: 10-12 minuta
Savet
Ako želite da poslužite dagnje kao glavno jelo, preporučujemo da ovo posebno jelo poslužite sa klasičnim prilogom: domaći hleb za umakanje u buljon od dagnji.
Još bolji rezultati u pogledu svakog recepta.
Kada je reč o kuvanju, pametna funkcija vodi do još boljih rezultata u pogledu svakog recepta. Otkrijte sada širok spektar funkcija u našem asortimanu ugradnih rerni i dovedite kuvanje do savršenstva.